ABD Türkiye'yi Afganistan konusunda oyalıyor mu?

ABD Türkiye'yi Afganistan konusunda oyalıyor mu?

Türkiye'nin Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nın güvenliğini sağlamak için ABD'ye yapmış olduğu teklife halen yanıt verilmiş değil.

Türkiye'nin Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nın güvenliğini sağlamak için ABD'ye yapmış olduğu teklife halen yanıt verilmiş değil.

Taliban ile ABD arasında imzalanan Doha Anlaşması'nın ardından ABD güçlerinin Afganistan'ı terk etme süreci de başladı. Yeni bir döneme geçilen bu ülkede diplomasinin devam edebilmesi için başkentte bulunan havaalanının güvenliği büyük önem taşıyor.

Türkiye'nin ABD'ye teklifi

Ankara tarafından kısa bir süre önce ABD'ye yapılan teklifte Kabil'deki havaalanının güvenliğinin sağlanabileceği, bu konuda Pakistan ve Macaristan ile ortak hareket edilebileceği ifade edilmiş ancak ABD tarafı Türkiye'nin bu teklifini kabul etmemişti.

Konuyla ilgili belli dönemlerde açıklamalar yapan ABD tarafı, Türkiye'nin teklifini olumlu karşıladıklarını ifade ediyor olsa da kendileri için en doğru planı uygulamakta kararlı olduklarını ifade ediyorlar.

Türkiye'nin Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nın güvenliğinin sağlanmasında rol alacağı ifade edilirken, buna dair planın ABD tarafından hazırlandığı ifade ediliyor.

"Türkiye'nin istekliliğini takdir ediyoruz, temaslar sürüyor"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price geçtiğimiz gün yaptığı bir açıklamada Türkiye'nin Afganistan'daki rolüne ilişkin sorulan soruya, "Türkiye'nin istekliliğini takdir ediyoruz" sözleriyle yanıt verdi.

Price konuyla ilgili olarak, "Başkan Biden bu konuyu mevkidaşı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. Bakanlık bunu çeşitli düzeylerde ele aldı. Şimdi Savunma Bakanlığı'nın öncülük ettiği bir tartışma var. Her zaman yaptığımız gibi, bu tartışmaları gizli tutuyoruz, ancak Türkiye'nin önemli bir rol üstlenme konusundaki istekliliğini takdir ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Ancak ABD'nin sürekli olarak Türkiye'nin teklifine yönelik yaptığı bu ve benzeri açıklamalar, Türkiye'nin Afganistan konusunda oyalandığı ve ABD'nin son olarak kendi çıkarlarını gözeten bir planı yürürlüğe sokacağını yorumlarına neden oldu.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.