"ABD ve Avrupa, Rus petrolünü yasaklamayı görüşüyor"

"ABD ve Avrupa, Rus petrolünü yasaklamayı görüşüyor"

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Avrupalı ortaklarıyla beraber Rus petrolü ithalatını yasaklama üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Avrupalı ortaklarıyla beraber Rus petrolü ithalatını yasaklama üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Blinken, NBC'ye verdiği mülakatta, "Şu anda Avrupalı ortaklarımızla Rus petrolünün ülkelerimize ithalatını yasaklama ama aynı zamanda istikrarlı bir küresel petrol arzını sürdürme konusunda oldukça aktif görüşme halindeyiz." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Ukrayna işgaline karşı Washington'ın müttefikleriyle koordinasyon sağlamak için halihazırda Avrupa turunda olan Blinken, cumartesi günü Başkan Joe Biden ve kabine ile petrol ithalatı yasağını görüştüklerini de sözlerine ekledi.

Blinken'in değerlendirmesi, Ukrayna işgali sonrası ABD ve müttefiklerinin Rusya'ya yaptırım uygulaması ile artan petrol fiyatlarının ardından geldi.

Beyaz Saray, işgale cevaben Rus rafinerlerine teknoloji ihracatı ve Almanya'ya gelmesi planlanan Kuzey Akım 2 Projesini hedef almıştı. Ancak Washington, Rusya'nın petrol ve gaz ihracatını şu ana kadar yaptırımlara dahil etmemişti.

Biden yönetimi, şu anda olası yasağın küresel petrol piyasaları ve ABD enerji fiyatları üzerindeki etkilerini araştırıyor.

Blinken, ABD'nin Rusya'dan petrol ithalatını tek taraflı olarak yasaklayıp yasaklamayacağı sorusuna "(Ruslar) ne yaparlarsa yapsınlar, öyle ya da böyle harekete geçme opsiyonunu gözardı etmeyeceğim. Ancak yaklaşımımız ve yaptığımız her şey, müttefiklerimiz ve ortaklarımızla koordinasyonla başlıyor." yanıtını verdi.

Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bilgi Yönetim İdaresi'ne (EIA) göre ABD, 2021'de Rusya'dan ayda ortalama 20,4 milyon varilden fazla ham ve rafine ürün ithal etti. Bu, ABD sıvı yakıt ithalatının yaklaşık yüzde 8'ine denk geliyor.

Amerikalılar gerek büyük araçlar, gerek uzun sürüş mesafeleri ve gerekse az toplu taşıma kullanımı nedeniyle dünyanın açık ara en çok benzin tüketicileri konumunda bulunuyor.

Artan gaz fiyatları ise geleneksel olarak ABD başkanları için 'siyasi zehir' olarak görülüyor.

Kaynak: Euronews

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.