ABD ve Çin liderlerinden kritik görüşme

ABD ve Çin liderlerinden kritik görüşme

ABD ve Çin liderleri arasında önemli konuların görüşüldüğü 4 saatlik sanal bir görüşmenin gerçekleştirildiği duyuruldu.

Son dönemde hızla yükselişe geçen ABD ve Çin geriliminin kontrol altında tutulmasına yönelik ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Başkanı Xi Jinping arasında, Biden'ın Washington'dan Jinping'in Pekin'den yayına bağlandığı 4 saat süren bir sanal görüşmenin gerçekleştiği açıklandı.

ABD ve Çin ilişkilerinin ekonomi başta olmak üzere çeşitli alanlarda rekabetler, Tayvan gibi bölgesel sorunlar nedeniyle son dönemde iyice gerildiği gözlemleniyor. Biden adına Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ABD ve Çin'in rekabetinin doğal olduğu ama rekabetin çatışmaya dönüşmemesi için gerilimin kontrol altında kalmasını istedikleri, bu nedenle iki devletin başkanları arasında bu görüşmenin ayarlandığı belirtildi.

'Birlikte çalışma' vurgusu

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre Biden görüşmede Çin liderine "Bana göre bazı sağduyulu alanlar oluşturmamız, anlaşamadığımız yerlerde açık ve dürüst olmamız, çıkarlarımızın kesiştiği yerlerde, özellikle iklim değişikliği gibi hayati küresel konularda birlikte çalışmamız gerekiyor" dedi.

ABD tarafı görüşmede Tayvan, Doğu Türkistan ve Hong Kong'un da ele alındığını belirtti. Açıklamaya göre Biden Doğu Türkistan'da olanları Hitler'in Yahudi soykırımına benzetti. Tayvan'a yönelik bir Çin istilasına göz yummayacaklarını belirtti ve Çin'in Hong Kong'un Çin'e devri anlaşmasının şartlarına uyması gerektiğini hatırlattı.

Görüşmeye dair Çin tarafı ise Xi Jinping'in Biden'a "eski dostum" diye hitap ettiğini, görüşmede anlaşma noktalarının ve iki devlet arasındaki sorunlu alanların ele alındığını bildirdi.

Ocak ayında başkanlık koltuğuna oturan Biden bu görüşmeden önce de Jinping ile iki kısa telefon görüşmesi yapmıştı. Bu görüşmenin sanal olarak gerçekleştirilmesine gerekçe olarak pandemi şartları sunuldu.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.