ABD ve Mahmud Abbas rejimi Gazze'de savaş sonrasına hazırlanıyor

ABD ve Mahmud Abbas rejimi Gazze'de savaş sonrasına hazırlanıyor

Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed Iştiyye, Gaze'nin savaştan sonraki durumuyla ilgili olarak Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) yetkililerle birlikte bir plan üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Amerikan Bloomberg kanalıyla Batı Şeria'daki ofisinde yapılan röportajda, Filistinli yönetici, ABD'li yetkililerin savaştan sonra Gazze'nin yönetimine ilişkin bir planı görüşmek üzere bu hafta başında kendisini ziyaret ettiğini söyledi.

Buna göre her iki taraf da İsrail'in Gazze'yi yeniden işgal etmemesi, tampon bölge olarak Filistin topraklarını daraltmaması veya Filistinlileri bölgeden sürmemesi konusunda hemfikirdi.

Iştiyye İsrail'in Hamas'ı tamamen yok etme hedefinin gerçekçi olmadığını ve bunun yerine Hamas'ın yeni bir yönetim yapılanmasına katılması gerektiğini savundu.

Iştiyye, 7 Ekim'de başlayan çatışmaların sonucunda, Hamas'ın daha geniş Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) bünyesinde küçük bir ortak haline gelerek Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs'ü kapsayan yeni bağımsız bir devletin inşasına yardımcı olmasını tercih edeceğini söyledi:

“Eğer bir anlaşmaya varmaya ve FKÖ'nün siyasi platformunu kabul etmeye hazırlarsa, o zaman konuşmaya yer olacaktır. Filistinliler bölünmemeli”.

Iştiyye, "İsrail'in askeri planını uygulamak için Gazze'ye gitmeyeceğiz. Bir mekanizmaya ihtiyacımız var ve bunun üzerinde uluslararası toplumla birlikte çalışıyoruz."

BBC Arapça servisine göre Iştiyye, Katar'dan son yıllarda Hamas'a sağladığı önemli mali desteği Filistin Yönetimi'ne devretmesini istemek üzere bu hafta sonunda Doha'ya gidecek.

Kaynak: BBC Türkçe

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.