ABD yaptırımları Rusya'yı SWIFT sisteminden çıkartamadı

ABD yaptırımları Rusya'yı SWIFT sisteminden çıkartamadı

Başkan Joe Biden, Perşembe günü Rusya bankalarını, Rusya’nın önde gelen isimlerini ve yüksek teknoloji sektörünü hedef alan yaptırımlar açıkladı.

Başkan Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Perşembe günü Rusya bankalarını, Rusya’nın önde gelen isimlerini ve yüksek teknoloji sektörünü hedef alan yaptırımlar açıkladı. Yeni yaptırımlar arasında Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkartılması ise yer almadı.

Biden, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in savaşı seçtiğini ve ülkesinin bu seçimin bedelini ödeyeceğini söyledi.

Rusya’nın ABD ve NATO müttefiklerinin iyi niyetle yaptıkları diyalog çağrılarını reddettiğini belirten Biden, Rusya’nın bu saldırıya çok önceden hazırlandığını ve 175 bin askerini, askeri teçhizatı ve kan bankalarını sınırda konuşlandırdığını kaydetti.

Biden, ABD’nin Ukrayna’nın ülkenin doğusunda soykırım uyguladığı ya da kimyasal silah saldırısına hazırlandığı gibi Rusya’nın bahane olarak ürettiği iddiaları da tüm dünyaya ifşa ettiklerini söyledi.

Biden saldırıların Rusya üzerinde uzun vadede etkili olması ve ABD ile müttefiklerine yansımalarının en aza indirgeneceği şekilde planlandığını bildirdi, Washington’un daha fazlasına hazırlandığını söyledi.

Biden, yaptırımların Rusya’nın dolar, Euro, pound ve yen ile işlem yapmasını kısıtlayacağını kaydetti.

Biden, NATO’nun Cuma günü Rusya’ya uygulanacak yeni yaptırımları belirlemek için toplanacağını hatırlattı. ABD’nin Rusya ile savaşa katılmayacağını tekrar eden Biden, ancak NATO ortaklarını koruma yükümlülüğünü yerine getireceğini belirtti.

Biden, bunun tüm Avrupa için tehlikeli bir an olduğunu belirterek teyakkuz durumundaki birliklere Almanya’ya gönderilmesi talimatı verdiğini bildirdi.

Yaptırımlar Rusya’yı SWIFT sisteminden dışlamıyor

Yaptırımlar kapsamında Biden, ABD ve müttefiklerinin dört büyük Rus bankasının mal varlıklarını donduracağını, ihracat sınırlaması uygulayacağını ve Rus oligarklara yaptırım uygulayacağını söyledi.

Biden yaptırımların en serti olacağı sanılan ‘Rusya’yı SWIFT sisteminden dışlama’ adımını ise henüz atmadı. Bu sistemle dünya genelinde bankalar ya da Rusya’nın enerji sektörü arasında para transferi yapılabiliyor.

Biden petrol ve doğalgaz şirketlerinden durumu istismar etmemelerini ve bunu fiyatları arttırmak için kullanmamalarını istedi.

‘‘Putin’in kendisine yaptırım uygulanması hala masada’’

Biden, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e şahsi yaptırım uygulanması fikrinin ise hala olasılıklar arasında olduğunu kaydetti. Biden, ‘‘Bu bir blöf değil, konu hala masada’’ diye konuştu.

Biden, ayrıca ABD’nin, küresel stratejik ham petrol rezervlerinden daha fazla petrol çıkartılması için diğer ülkelerle birlikte çalıştığını bildirdi.

Rusya ABD ve Suudi Arabistan’ın ardından dünyanın üçüncü petrol üreticisi ve dünya petrol talebinin yaklaşık yüzde 10’unu karşılıyor. Rusya ve Batı arasında artan gerilim küresel düzeyde petrol fiyatlarının artmasına neden oldu. Petrol fiyatları 2014’ten bu yana en yüksek seviyesinde seyrediyor.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.