ABD Yemen'de yeni saldırılar için hazırlanıyor

ABD Yemen'de yeni saldırılar için hazırlanıyor

Pentagon, ABD'nin Yemen'e karadan müdahil olmayacağını ancak yeni saldırılar için hazırlandığını bildirdi.

Husilerin ABD savaş gemisine saldırısı ve İran'ın iki savaş gemisini bölgeye göndermesi sonrası Pentagon, Yemen'e olası saldırılara hazırlandıklarını söyledi.

ABD yetkilileri bu hamlenin savunma kapsamında olduğunu, Washington'un Ortadoğu'da yeni bir savaştan kaçınmak istediğini ifade etti.

 




"ABD 5 Tomahawk İle Vurdu"

Geçtiğimiz günlerde ABD Donanması, USS Masoon muhribine 4 gün içerisinde birçok füze atılması sonrası, Husilere ait 3 radar merkezini 5 Tomahawk füzesiyle vurmuştu. ABD daha önce de Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona lojistik destek sağlasa da bu saldırı ABD'nin bölgede Husilere yönelik ilk doğrudan müdahalesi niteliğindeydi.

Pentagon sözcüsü Peter Cook "çatışmada daha geniş bir rol almayı düşünmüyoruz, bu sadece vatandaşlarımızı korumakla ilgili" şeklinde konuşurken Beyaz Saray sözcüsü Eric Schultz "bu Yemen'deki mezhepsel duruma bir müdahale değil" ifadesini kullandı.

Husilerin ateşlediği füzelerin, C-802 anti gemi füzesi olduğu belirtiliyor. Husiler böyle bir saldırı gerçekleştirdiklerini reddederken, Cumhuriyetçi Senatör John McCain, füzelerin İran'dan geldiğini iddia etti ve "ABD Donanması'nın Tomahawk füzeleri ile Husileri vurarak güçlü bir mesaj verdiğini" söyledi.




"Tehdit Henüz Geçmedi, Karşılık Verilecek"

ABD'nin Husilere ait radar üslerini vurmasına rağmen, Husilerin gözcü tekneler ve gemileri izlemeye imkan sağlayan internet siteleri vasıtasıyla yeni hedefler bulabileceği belirtiliyor. ABD yetkilileri savaş ve ticaret gemilerine yönelik Husi tehdidinin devam edeceğinden endişe ediyor. Tehdidin henüz geçmediği belirtilirken, olası saldırılara karşılık verileceği vurgulanıyor.

Daha önce de ABD'nin bir savaş gemisi Yemen'de ağır darbe almıştı. 2000 yılında USS Cole muhribi El Kaide'nin saldırısına hedef olmuştu. USS Mason, aynı sularda yıllar sonra yaşanan saldırıdan, ABD yetkililerinin tabiriyle "ucuz kurtuldu." "Şanslı 1 ya da 2 atışın gemiyi batırabileceğini" belirten yetkililer, mürettebatın tehdidi savuşturmak için çok kısa bir zamana sahip olduğunun da altını çizdi.

Yemen'de 10 binden fazla insanın ölümüne neden olan çatışma ortamı sürerken, ABD'nin müdahale edebileceğini açıklaması gerginliği artıracak gibi gözüküyor. Husilerin ABD gemilerine yönelik füze tehdidinin nasıl bir boyut kazanacağı; ABD'nin uyarısı sonrası, önümüzdeki günlerde bir başka savaş gemisinin hedef alınıp alınmayacağı merak konusu.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.