"ABD'de 10 yıl içinde iç savaş çıkabilir"

"ABD'de 10 yıl içinde iç savaş çıkabilir"

ABD'de yapılan bir araştırma sonucuna göre halkın beşte ikisinden fazlası önümüzdeki 10 yıl içinde ülkede iç savaşın muhtemel olduğuna inanıyor. Kendini “güçlü Cumhuriyetçiler” olarak tanımlayanlarda bu rakam yüzde 54 oldu. 

Ankette, tüm katılımcıların yüzde 65'i siyasi şiddetin 2021'in başından beri arttığını; yüzde 62'si ise birkaç yıl içinde artacağını düşünüyor.

YouGov ve The Economist'in araştırmasında elde edilen bulgular, geçtiğimiz aylarda yapılan diğer anketlerle benzer sonuçları gösteriyor.

Ancak uzmanlar 1861-1865'de 600 bin kişinin öldüğü Amerikan iç savaşı gibi tam ölçekli bir silahlı çatışmanın olası olmadığına inanıyor.

Ankette, “Önümüzdeki 10 yıla bakıldığında, ülkede bir iç savaş çıkma ihtimalinin ne kadar olduğunu düşünüyorsunuz?” sorusu soruldu.

Katılımcıların yüzde 43'ü iç savaşın en azından bir dereceye kadar olası olduğunu söyledi. Güçlü Demokratlar ve bağımsızlar arasında bu rakam yüzde 40 oldu. 

"Sokaklarda isyan çıkabilir"

Güney Carolina senatörü Lindsey Graham, eski Başkan Donald Trump'ın Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sonra gizli belgeleri alıkoyduğu iddiasıyla bu ay FBI tarafından evinde ele geçirilen materyallerle ilgili suçlanması durumunda "sokaklarda isyan" çıkacağını söyledi.

Guardian'a konuşan Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'nda sivil çatışma uzmanı Rachel Kleinfeld, "Demokrasileri ve hükümetleri Amerika'nınki kadar güçlü olan ülkeler iç savaşa girmez. Ancak kurumlarımız zayıflarsa hikaye farklı olabilir.” dedi.

Geçen yılın başında yaşanan Kongre baskınında yaşanan şiddet olayları benzer tartışmaları gündeme getirmişti. 6 Ocak 2021'deki "Kongre baskınıyla bağlantılı olarak polis memurları arasında intiharlar" da dahil 9 kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: Euronews

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.