"ABD'de 15 Temmuz ile ilgili yanlış bir algı yaratmak için propaganda yapanlar var"

"ABD'de 15 Temmuz ile ilgili yanlış bir algı yaratmak için propaganda yapanlar var"

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, 15 Temmuz konulu bir toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, "15 Temmuz günü Türk halkının darbe girişimine karşı canını hiçe sayarak ortaya koyduğu tavrın bir kahramanlık destanı olduğunu" söyledi ve "tüm dünyada düzenlenen etkinliklerle 15 Temmuz’un ne olduğunun ve darbe girişiminde bulunanların hedeflerinin neler olduğunun anlatılmaya çalışıldığını" belirtti. Kılıç, bu görüşleri Türk Miras Vakfı tarafından başkentte düzenlenen 15 Temmuz konulu bir toplantı sonrasında Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlarken dile getirdi.

Washington’da düzenlenen etkinliklerin de bu çerçevede organize edildiğini belirten Serdar Kılıç “15 Temmuz’u gerçekleştiren hain yapının kafasının arkasında yatanın ne olduğunu, neyi amaçladığını, Türkiye’de demokrasinin ne kadar büyük bir sınavdan geçmiş olduğunu anlatabilmek için burada bir dizi etkinlik gerçekleştiriyoruz” diye konuştu. Büyükelçi kendilerinin hem düzenlenen etkinliklere katıldıklarını hem de Türk Büyükelçiliği olarak çeşitli toplantılar düzenlediklerini anlattı.

Serdar Kılıç Cuma günü de ABD basınının önde gelen temsilcileriyle bir araya gelerek onlara da 15 Temmuz’u bir kere daha anlatacaklarını, Cumartesi günü de büyükelçilikte Amerikan hükümet temsilcileri, medya ve vatandaşların katılımı ile bir anma töreni düzenleneceğini belirtti. Türk Büyükelçiliği’nde bu kapsamda açılmış bir de 15 Temmuz sergisi bulunuyor.

Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Amerikan kamuoyunda 15 Temmuz ile ilgili yanlış bir algı olduğunu bu yanlış algıyı yaratmak için propaganda yapanlar olduğuna da dikkat çekti.

‘84 kutu belge verdik’

Fetullah Gülen’in iadesi ile ilgili olarak da Amerikalı yetkililerinin gerekli belgelerin ulaşmadığı şeklindeki açıklamalarına Serdar Kılıç tepki gösterdi. Kılıç, “Bu yorumlar bana gelmiyor. Bana gelse ben gereken cevabı veririm. Biz Amerikan makamlarına 84 kutu belge verdik. Hem 15 Temmuz öncesinde Fetullah Gülen’in Türkiye’deki yasadışı faaliyetlerine ilişkin hem de 15 Temmuz hain darbe girişimine ne oranda müdahil olduğu konusunda yeterli belgeleri verdik” diye konuştu.

Büyükelçi Kılıç "Amerika makamları tarafından bir inceleme süreci olduğunu ama Türkiye’nin beklentisinin bu sürecin bir an önce bitirilmesi ve gerekli adımların atılması olduğunu" söyledi. İade süreci ile ilgili mahkeme kararı olmadan da yapılabilecek şeyler olduğuna dikkat çeken Serdar Kılıç, "Fetullah Gülen’in hala daha Amerika basınına konuşabildiğini, Türkiye Cumhuriyeti, Cumhurbaşkanı ve Türk halkının onurunu zedeleyecek yorumlarda bulunabildiğini" söyleyerek buna son verilmesi gerektiğini belirtti.

'Türk Büyükelçi kovulsun demek kimsenin haddi değil'

Büyükelçi Serdar Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington ziyareti sırasında Türk Büyükelçilik Konutu önünde yaşanan olayların ardından kendisi hakkında “Amerika’dan kovulmalı” diyen Senatör John McCain ile ilgili de açıklamalarda bulundu.

Kılıç, “McCain aslında yakın dostumuzdu. Herhalde bir anlık bir dalgınlığına gelerek öyle bir beyanda bulundu. Ciddiye alınacak bir tarafı tabiyatı ile yok. Bu ülkeden kovulması gerekir diye ağır ifadeler kullandı. Türkiye Büyükelçisi buradan kovulmaz, Türkiye Büyükelçisi gerekli görürse zaten buradan çeker gider. Hiç kimsenin haddi değil bu hele bir senatörün Türkiye Büyükelçisi’nin buradan tekmelenerek atılması gerek diye ifadeler kullanmak haddi değil. Ben olayların sıcaklığı çerçevesinde çok büyük bir tepki göstermedim. Zaten Amerikan yönetiminden de kimse çıkıp ‘evet doğru söylüyor, Türk Büyükelçisi sınırdışı edilmelidir’ demedi” diye konuştu.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.