ABD'de "beyaz ırkın üstünlüğü" protesto edildi

ABD'de "beyaz ırkın üstünlüğü" protesto edildi

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Virgina eyaletinin başkenti Charlottesville'de toplanan göstericiler ülkedeki "beyaz ırkın üstünlüğünü" protesto etti.

Kentte geçen yıl düzenlenen neo-Nazi mitingini protesto ederken yaşamını yitiren Heather Heyer anısına düzenlenen yürüyüş, polise ve ırkçılığa karşı gösteriye dönüştü.

"Beyaz ırkın üstünlüğü bu ulusun DNA'sında var"

Virginia Üniversitesi'nde toplanan çoğunluğunu sol görüşlü ve ırkçılık karşıtı eylem gruplarının oluşturduğu göstericiler üniversitede de hakim olan "beyaz ırkın üstünlüğü" anlayışının sona erdirilmesini talep etti.

Beyaz ırkın üstünlüğünün Amerikan toplumunun DNA'sında olduğunu belirten "Siyahların Hayatı Önemlidir" (Black Lives Matter) hareketinin Charlottesville lideri Doçent Doktor Lisa Woolfork, geçen yıl Charlottesville'de yaşananları bunun bir patlaması olarak değerlendirdi.

Arabasını göstericilerin üzerine sürmüştü

Ağustos 2017'de iç savaşın kölelik yanlısı güney cephesinden bir komutanın heykelinin kaldırılması bahanesiyle biraraya gelen grupların gösterisi "Sağı Birleştir" adıyla neo-Nazi ve ırkçı mitinge dönüştü. Grup, yasadışı ırkçı örgüt Klu Klux Klan'ı anımsatacak şekilde ellerinde meşaleler taşıyarak ve antisemitik ve ırkçı sloganlar atarak üniversite kampüsünde ilerledi, eylemi protesto etmek üzere toplananlara saldırdı.

Irkçı gruptan James Alex Fields Jr. adlı kişinin arabasını protestocu grupların üzerine sürmesi sonucu 32 yaşındaki Heather Heyer hayatını kaybetti, onlarca kişi de yaralandı. Kasten adam öldürmek ve yaralamaktan yargılanan Fields'ın davası Kasım ayında görülmeye başlayacak.

Öte yandan geçen yılki mitingi düzenleyicinin bu yıl Charlottesville'e girmesi yasaklanırken, kendisine bugün başkent Washington'da yapılacak bir gösteri için izin verildi.

Olaylar esnasında güvenlik güçlerinin müdahale etmemesi de polise karşı tepkilerin oluşmasına neden olmuştu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.