ABD'de 'Brexit' Etkisi: Üç Eyalet Ayrılık İstiyor

ABD'de 'Brexit' Etkisi: Üç Eyalet Ayrılık İstiyor

İngiltere'nin AB'den ayrılmasının etkileri tüm dünyayı sardı.

İngiltere'de yapılan referandumda, ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması yönünde karar çıkması, dünyanın çeşitli yerlerindeki ayrılıkçı hareketlerin umutlarını tazelerken; Brexit oylaması da model olarak görülüyor.

The New York Times gazetesinin haberine göre, ABD’nin Texas eyaletindeki ayrılıkçılar, İngiltere’deki referandumun, Texas için örnek olmasını istiyor. 1836 ile 1845 yılları arasında bağımsız bir devlet olan Texas’ın, yeniden bağımsız olması halinde 1.6 trilyon dolarlık ekonomisiyle dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alacağını söyleyen ayrılıkçılar, Brexit’ten sonra ‘Texit’in gerçekleşmesini istiyor.

Texas Ulusalcı Hareketi’nin lideri Daniel Miller, Texas Valisi’ne İngiltere’dekine benzer bir oylama yapılması için çağrıda bulunurken; 2018’deki seçim süreci içerisinde Texaslıların önüne referandum sandığını koymayı amaçladıklarını söylüyor.

ABD'LİLER AYRILMAK İSTİYOR

Ancak ABD’de ayrılıkçılık rüzgarının estiği tek eyalet Texas değil. ABD tarihinde, bağımsızlık ilan eden tek eyalet; Amerikan İç Savaşı sırasında Batı Virginia olsa da; Reuters ve Ipsos’un anketi, ABD’lilerin yüzde 25’e yakınının yaşadıkları eyaletin bağımsızlığına sıcak baktığını gösteriyor.

Main’den Alaska’ya birçok eyalette federal hükümetin müdahalelerinden, bireysel özgürlüklerin kısıtlanmasından yahut vergi politikalarından rahatsız olan ayrılıkçı gruplar varlıklarını sürdürüyor.

BREXİT İLHAM KAYNAĞI OLDU

Ayrılıkçıların çoğu, bir liderin etrafında küçük gruplar halinde örgütlenmiş olsalar da; Brexit oylaması, bağımsızlık hayalleri için yeni bir ilham kaynağı olmuş gibi gözüküyor.

California’daki ayrılıkçıların lideri Louis Marinelli, İngiltere’deki oylamayı örnek alarak 2018’deki Senato seçimleri sırasında seçmenlerin önüne bağımsızlığın oylanacağı bir seçim sandığı koymayı amaçladıklarını söylüyor.

ABD’li ayrılıkçılar, Brexit heyecanını ülkelerine de taşımayı amaçlarken; anayasa hukukçuları ise, ABD için benzer bir ayrılığın mümkün olmayacağını söylüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.