ABD'de 'Çin için çalışan' kişilere operasyon

ABD'de 'Çin için çalışan' kişilere operasyon

ABD'nin New York eyaletinde, Çin Halk Cumhuriyeti'nin (ÇHC) "ileri karakolu" gibi faaliyet gösteren bir ofisteki çalışmaları dolayısıyla 2 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

ABD Adalet Bakanlığı ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) yetkilileri tarafından Brooklyn Federal Mahkemesinde düzenlenen basın toplantısında, Manhattan adasının güneyindeki China Town semtine yakın bölgede, Çin hükümeti adına denizaşırı polis karakolu gibi çalışan ofise yapılan baskında "delilleri yok ettiği iddia edilen" Amerikan vatandaşı 2 Çin uyruklu erkeğin gözaltına alındığı belirtildi. 

Adalet Bakanlığı'na göre tutuklanan iki kişi Çinli bir hükümet yetkilisinin yönlendirmesi ve kontrolü altında hareket ediyordu. Söz konusu kişilerin FBI'ın soruşturmasını öğrendikten sonra bu yetkiliyle olan iletişimlerini telefonlarından sildikleri bildirildi.

Adalet Bakanlığı yetkililerine göre bu tutuklamalar 'türünün ilk örneği'. Ancak Çin'in başka ülkelerde de bu tür yapılanmalar içinde olduğu iddiaları daha önce de dile getirilmişti.

FBI yetkilisi Michael Driscoll, basın toplantısında yaptığı açıklamada "Bu ulusal egemenliğimizin bariz bir ihlalidir" dedi.

61 ve 59 yaşlarında Çin asıllı ABD vatandaşları olan şahıslar pazartesi sabahı evlerinde gözaltına alındı. 

ABD'li yetkililere göre bu 'gizli polis merkezi', Çin vatandaşlarının Çin ehliyetlerini yenilemesine yardımcı olmak gibi bazı hizmetleri yerine getirirken, aynı zamanda Çin hükümeti tarafından aranan demokrasi yanlılarının yerlerini de tespit etmeye çalıştı.

Kaynak: Euronews

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.