ABD'de Ida Kasırgası nedeniyle 1 milyon kişi elektriksiz kaldı

ABD'de Ida Kasırgası nedeniyle 1 milyon kişi elektriksiz kaldı

ABD'nin güney kıyılarına ulaşan ve Louisiana eyaletinde etkisini gösteren Ida Kasırgası, 240 km hızla ABD anakarasını vuran en güçlü beşinci kasırga olarak tarihe geçti.

ABD'nin güney kıyılarına ulaşan ve Louisiana eyaletinde etkisini gösteren Ida Kasırgası, 240 km hızla ABD anakarasını vuran en güçlü beşinci kasırga olarak tarihe geçti.

Kasırga nedeniyle eyalette 1 milyondan fazla kişi elektiriksiz kaldı. Bu sorunun haftalarda sürebileceği tahmin ediliyor.

Eyalette arama kurtarma çalışmaları için 5 bin ulusal muhafız görevlendirildi.

CNN'e göre, ülkenin dört bir yanından 25 binden fazla işçi de eyalette onarım çalışmalarına katıldı.

Baton Rouge bölgesinde ağacın evin üzerine düşmesi sonucu bir kişi hayatını kaybetti.

Yetkililer, arama ve kurtarma çalışmaları süresince ölü sayısının artabileceğini söyledi.

Binlerce kişi Lousiana'yı terk ederken, kalanlardan kasırga bitene dek dışarıya çıkmamaları istendi.

New Orleans Belediye Başkanı LaToya Cantrell, evlerini boşaltmış olan kişilerden yerlerinde kalmalarını, elektrik ve iletişim yeniden sağlanana kadar geri dönmemelerini istedi.

Ulusal Kasırga Merkezi, şiddetli yağmurun Mississippi, Alabama ve Florida'nın bazı bölgelerinde sele neden olabileceği konusunda uyardı.

Eyaletin en büyük şehri olan New Orleans'ı 2005 yılında vuran Katrina Kasırgası'nda bin 800 kişi hayatını kaybetmişti. Bu tarihten sonra kentte seller için önlem olarak setler kurulmuştu. Bu setler büyük ölçüde işe yaramış durumda.

ABD Başkanı Joe Biden, eyaleti afet bölgesi olarak ilan etti ve çalışmalar için ilave fon sağladı.

Louisiana'da 1 milyondan fazla kişi elektriksiz kaldı. Louisiana'daki en büyük enerji şirketi olan Entergy, elektriği yeniden tesis etmenin günler, hatta haftalar sürebileceğini duyurdu.

Katrina'nın 16. yılında karaya ulaşan Ida Kasırgası, hafta sonu boyunca Meksika Körfezi'ndeki ılık sular üzerinde güç kazandı.

Meksika Körfezi'ndeki petrol üretiminin yüzde 90'ından fazlası da durdurulmuş durumda.

Ardından ise New Orleans'ın güneyindeki Fourchon Limanı'nda karaya vurdu. Kasırga Saffir-Simpson kasırga ölçeğine göre Kategori 4 olarak adlandırıldı.

Kaynak: BBC Türkçe

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.