ABD'de merkezi yönetimle Teksas eyaleti arasında gerilim

ABD'de merkezi yönetimle Teksas eyaleti arasında gerilim

ABD Adalet Bakanlığı, kadınların hamileliklerinin 6’ncı haftasından sonra kürtaj olmasını yasaklayan kanun nedeniyle Teksas eyaletine karşı kamu davası açtı.

ABD Adalet Bakanlığı, kadınların hamileliklerinin 6’ncı haftasından sonra kürtaj olmasını yasaklayan kanun nedeniyle Teksas eyaletine karşı kamu davası açtı.

1 Eylül'de Teksas'ta yürürlüğe girecek tartışmalı kürtaj yasasını kınayan Adalet Bakanı Merrick Garland, "Yüksek Mahkeme içtihatları ışığında bu yasanın açıkça anayasaya aykırı olduğu anlaşılıyor. Adalet Bakanlığı, Amerika Birleşik Devletleri Anayasasını ve hukukun üstünlüğünü savunmakla sorumludur, bugün şikayette bulunarak aslında bu görevi yerine getiriyoruz" diye konuştu.

Geçtiğimiz hafta, kürtajı neredeyse imkansız hale getiren bu yasaya tepki gösteren ABD Başkanı Joe Biden, "yasanın kadınların anayasal haklarına büyük bir saldırı" olduğunu ifade etmişti.

Federal hükümetin Teksas'ta kürtaj yaptırmak isteyen kadınların bu haklarını kullanabilmesi için ne yapabileceğine bakması talimatını verdiğini aktaran Biden, bu yöndeki tüm imkanlarını kullanacaklarını vurgulamıştı.

Yüksek Mahkeme yasayı engellememişti

ABD Yüksek Mahkemesi, yasanın 1 Eylül’de yürürlüğe girmesinin engellenmesi için bir gece önce yapılan acil başvuruyu gündeme almayarak yasaya yeşil ışık yakmıştı. Mahkeme, 3'ü eski Başkan Donald Trump döneminde atanan 5 muhafazakar yargıcın olumsuz görüşü ile 5-4 şekilde başvuruyu gündeme almayı reddetmişti.

En sert kürtaj yasası

Teksas'ta geçen mayıs ayında kabul edilen yasa, uzmanlarca ABD’nin en sert kürtaj yasalarından biri olarak gösteriliyor.

Yasayla hamileliklerinin 6’ncı haftasını geçen kadınların kürtaj yaptırması yasaklanırken, kürtaj kliniklerinin yanı sıra 6 haftadan sonra kürtaj olan kadınlara yardım eden, kürtaj için maddi yardım sağlayan ya da kliniğine götüren kişilere dava açılmasına olanak sağlanıyor. Dava açan şahısların, kürtaj olan kişiyle herhangi bir şekilde ilişkili olması da gerekmiyor.

Kaynak: Euronews

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.