ABD'de negatif faiz tarihi rekor kırdı

ABD'de negatif faiz tarihi rekor kırdı

Faizin %0,25 olduğu ABD'de enflasyonun %6,8'e çıkması aynı zamanda ülkede negatif faiz oranlarında da tarihi bir rekorun kırıldığı anlamına geliyor.

ABD'de faizler %0,25 seviyesindeyken yıllık enflasyonun 1980'li yıllardan beri ilk kez %6,8'e ulaşması ABD tarihinde negatif faiz rekoru kırılmasına neden oldu. ABD'de resmi negatif faiz oranı böylece %-6,55 seviyesine ulaştı. Ülkede serbest piyasada en yüksek faiz oranının ise %1,4 olduğu belirtiliyor.

ABD'de 1980'de enflasyon oranı %15'e ulaşmakla beraber aynı tarihte resmi faiz oranı %20 seviyesindeydi. 

Negatif faizin Türkiye de dahil olmak üzere serbest piyasa ülkelerinin çoğunu sardığı bir sırada ABD'nin de bu sürecin içinde olması diğer ülkeler tarafından dikkatle takip ediliyor. ABD'nin dünyanın en büyük ekonomisi olmasının da etkisiyle negatif faizin ABD'deki sonuçlarının diğer ülkelere bu politikaya devam etme veya bu politikadan vazgeçme konusunda örnek olacağı tahmin ediliyor.

Fakat ABD'nin bu bağlamda diğer ülkelerden doların küresel rezerv para olması avantajı bulunuyor. Doların uluslararası ticarette kullanımı değer hacmini zirvede tuttuğundan negatif faizin dolara zarar vermezken diğer para birimlerine verebileceği konuşuluyor.

ABD'de bazı ekonomi uzmanları ise her ne kadar dolar rezerv para olsa da %-6,55 gibi bir resmi negatif oranının ABD için bile çok fazla olduğunu, bu kadar yüksek bir negatif faizin ABD'ye ve dolara zarar vereceğini belirtiyorlar.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.