ABD'de ortaya çıkan Wayfair skandalı ve çocuk ticareti nedir?

ABD'de ortaya çıkan Wayfair skandalı ve çocuk ticareti nedir?

Mobilya ve ev eşyaları satan e-ticaret şirketi Wayfair ile ilgili olarak kaçırılan çocukların ticaretini yaptığı iddia edildi.

Mobilya ve ev eşyaları satan e-ticaret şirketi Wayfair ile ilgili olarak kaçırılan çocukların ticaretini yaptığı iddia edildi. 

İddia 9 Temmuz’da PrincessPeach1987 adlı bir Reddit kullanıcısı tarafından ortaya atıldı.

Wayfair nedir?

Wayfair Inc. mobilya ve ev eşyaları satan bir Amerikan e-ticaret şirketidir. Eskiden CSN Mağazaları olarak bilinen şirket 2002 yılında kuruldu. Dijital platformları 11.000'den fazla global tedarikçiden 14 milyon ürün sunuyor. Çevrimiçi şirketin merkezi Boston, Massachusetts'te bulunmaktadır. Wayfair'in Amerika Birleşik Devletleri'nin yanı sıra Kanada, Almanya, İrlanda ve Birleşik Krallık'ta ofisleri ve depoları bulunmaktadır.

Wayfair beş markalı perakende web sitesi işletmektedir: ana Wayfair sitesi, Joss & Main, AllModern, Birch Lane ve Perigold.

Yetkililer ne dedi?

Newsweek’e konuşan Wayfair yetkilileri ürünlerin bu kadar pahalı olması söz konusu isimlerin verilmesine dair iddialar hakkında “Tabii ki, bu iddialar gerçek değil. Söz konusu ürünler, doğru fiyatlandırılan endüstriyel sınıf dolaplardır. Tedarikçi tarafından sağlanan fotoğrafların ve açıklamaların yüksek fiyat noktasını yeterince açıklamadığını kabul etti. Ürünleri yeniden adlandırmak ve fiyat noktasını netleştirmek için ürünü doğru bir şekilde tasvir eden daha ayrıntılı bir açıklama ve fotoğraflar sunmak için ürünleri geçici olarak siteden kaldırdık.” açıklamasını yaptı.

Sosyal medyadaki tepkiler nasıl oldu?

Sosyal medya kullanıcıları ise konuyla ilgili kararlı Reddit’te bir kullanıcı”Peki, kızlardan sonra adlandırılan bu ürünlerin SKU #’ına bakarsanız, görüntünün sansürsüz bir arama motorunda ( yandex gibi) bikinili çocukların resimlerini gösterir. Bu ne? ” sorularını sordu.

Princesspeach1987: Eşimle garaja dolap bakarken aklımıza geldi

İddiayı ortaya atan PrincessPeach1987 mahlaslı kullanıcı ise sosyal medyada ortaya çıkan infialin ardından Newsweek dergisine konuştu. Gerçek adını vermeyi reddeden kullanıcı, eşiyle birlikte garajlarında eşya depolamak için dolap bakarken bu pahalı ürünlere denk geldiklerini, ‘insan kaçakçılığı mağdurlarına yardım eden bir kuruma destek olduklarını’ ve fiyatlar nedeniyle şüphe duyunca böyle bir paylaşım yaptıklarını söyledi. PrincessPeach1987, paylaşımını ‘doğrudan bir suçlama’ olarak görmediğini, ‘başkalarının başka ayrıntılardan haberdar olup olmadığını öğrenmek istediklerini’ söyledi…

Wayfair: Sanayi tipi dolaplar, fiyatları normal

Wayfair firmasıysa iddiayı kesin bir dille reddetti. Newsweek’e yapılan açıklamada “Bu iddiaların tabii ki bir gerçekliği yok. Söz konusu ürünler sanayi tipi dolaplar ve fiyatları olması gerektiği gibi” denildi. Firma, söz konusu ürünler için tedarikçi tarafından paylaşılan fotoğraf ve açıklamaların fiyatın neden yüksek olduğunu yeterince izah etmediğini de belirtti. Buna göre, söz konusu ürünler isimlerinin değiştirilmesi ve yüksek fiyatların sebebini anlatacak yeterlilikte fotoğraf ile açıklama eklenmesi amacıyla geçici olarak siteden kaldırıldı.

Trendyol'un da adı karıştı

Öte yandan, ABD'li eBay ve Çinli Alibaba'ya bağlı Trendyol'da da benzer ürünlerin ortaya çıkması, skandalın Türkiye'de de tartışılmasına neden oldu.

Sami Değirmencioğlu adıyla Trendyol'da satış yapan bir kullanıcıya ait ürünlerin fahiş fiyatlarla listelenmesi, Wayfair iddiaları üzerine kullanıcıların dikkatini çekti. Trendyol, söz konusu Sami Demircioğlu isimli satıcının sayfasını kapattı ve ürünleri kaldırdı.

Özellikle Halı & Kilim & Paspas kategorisine girilip sıralama türünü en yüksek fiyat yapıldığında, sitedeki en pahalı halı ürünleriyle karşılaşmak mümkün. Sonradan kaldırıldığı tespit edilen bu ürünlerin fiyatları ise 160 bin TL seviyelerinde ve asıl dikkat çeken nokta ise ürünlerin isimleri. "Ayşıl, Yıldız, Ada" şeklinde isimlendirilen bu yüksek fiyatlı halılar, skandal iddiaların ardından Trendyol tarafından kaldırıldı. 

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum