ABD'de yüzlerce general toplantıya çağrıldı: Yeni bir savaş kapıda mı?

ABD'de yüzlerce general toplantıya çağrıldı: Yeni bir savaş kapıda mı?

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, dünya genelindeki yüzlerce generali toplantı için çağırdı.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara göre ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ordunun yüzlerce general ve amiralini önümüzdeki hafta ani bir toplantı için Virginia'nın kuzeyindeki bir üsse çağırdı.

Direktifte, bir yıldız ve üstü rütbedeki üst düzey komutanlar ve onların üst düzey danışmanlarının Salı günü Quantico'daki Deniz Piyadeleri üssünde toplanmasının nedeni belirtilmedi. Hareketi olağan dışı olarak nitelendiren kaynaklar, bu gibi bir hamlenin 30 yıldır görülmediğinin altını çizdi.

Savunma Bakanlığı'nın en üst düzey sözcüsü Sean Parnell, Hegseth'in önümüzdeki hafta başında üst düzey askeri liderlerine hitap edeceğini doğruladı.

Ordu genelinde her rütbeden 800 general ve amiral bulunuyor. Bunlar dünya genelinde farklı bölgelerde görev yapıyor.

İlk olarak Washington Post tarafından haberleştirilen toplantı, Hegseth'in askeri liderlerle ilgili olarak attığı bir dizi olağan dışı ve açıklanamayan adımın hemen ardından geldi.

Mayıs ayında Hegseth, ordunun dört yıldızlı general subaylarının yüzde 20'sini işten çıkarmasını emretmiş, kuvvet genelindeki tüm general ve bayrak subaylarından yüzde 10 daha kesinti yapılmasını istemiş ve Ulusal Muhafızlara üst düzey pozisyonlarının yüzde 20'sini boşaltmalarını söylemişti.

Şubat ayında Hegseth, Deniz Kuvvetleri'nin en üst düzey subayı Amiral Lisa Franchetti'yi ve Hava Kuvvetleri'nin en üst düzey ikinci subayı Orgeneral James Slife'ı açıklama yapmadan kovdu.

O zamandan beri Hegseth nedenini açıklamadan başka askeri liderleri de kovdu. Son olarak, ABD'nin İran'ın nükleer tesislerine Amerikan saldırılarında verdiği zarara ilişkin ilk değerlendirmesi Başkan Donald Trump'ı kızdıran bir askeri istihbarat kurumunu yöneten bir generali görevden aldı.

Hegseth'in toplantı kararı, ordu içerisindeki gelişmelerin yanı sıra, "yeni bir savaşın kapıda olduğu" yorumlarına da yol açtı.

ABD Savunma Bakanlığı yakın zamanda "Savaş Bakanlığı" olarak yeniden adlandırılmıştı.

ABD son dönemde Rusya'nın NATO hava sahasına yönelik ihlalleri ve Ukrayna'daki savaş nedeniyle diken üstünde. Aynı zamanda Venezuela ile yaşanan gerilim ve saldırılar ve ayrıca Afganistan'daki Bagram Üssü'ne dair süren tartışmalar da bir süredir gündemde.

Görüşmenin bu gibi dış askeri hamleler için de gerçekleştiriliyor olabileceği değerlendiriliyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
3 Yorum