ABD'den Eş Şebab komutanının başına 10 milyon dolar ödül

ABD'den Eş Şebab komutanının başına 10 milyon dolar ödül

ABD, Kenya'da Amerikan askerlerinin öldürüldüğü saldırıyı organize ettiği ifade edilen Eş Şebab komutanının başına 10 milyon dolar ödül koyduğunu açıkladı.

ABD, Kenya'da Amerikan askerlerinin öldürüldüğü saldırıyı organize ettiği ifade edilen Eş Şebab komutanının başına 10 milyon dolar ödül koyduğunu açıkladı.

El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab, Kenya'nın Lamu bölgesindeki Manda Bay'de bir Amerikan üssüne 5 Ocak 2020 tarihinde saldırı düzenlemişti. Saldırıda biri resmi, ikisi paralı üç ABD askeri ölmüş, ABD'ye ait çok sayıda askeri araç ve uçak da tahrip edilmişti.

Söz konusu saldırı son dönemde Afrika'da Amerikan güçlerinin maruz kaldığı en büyük saldırılardan biri olarak kayda geçmiş, saldırıda ciddi boyutlarda maddi hasar da oluşmuştu.

Eş Şebab komutanının başına 10 milyon dolar ödül

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın "Adalet İçin Ödül" programı tarafından yapılan açıklamada, saldırının arkasında olduğu belirtilen Eş Şebab askeri komutanı Maalim Eymen'in başına 10 milyon dolar ödül konulduğu ifade edildi.

Açıklamada ayrıca saldırıda rol oynayan diğer Eş Şebab mensupları hakkında da bilgi verenlere 10 milyon dolara kadar ödül verileceği belirtildi.

Maalim Eymen'in Eş Şebab içerisindeki "Ceyş Eymen" isimli özel bir birimden sorumlu olduğu ve Amerikan üssüne yönelik saldırıyı bu birimin tertip ettiği öne sürülüyor.

ABD, Eymen'in Kasım 2020'de "özel olarak belirlenmiş küresel terörist" listesine dahil etmişti.

ABD'nin Afrika Komutanlığı (AFRICOM) saldırıdan bir ay sonra, saldırının arkasındaki Eş Şebab liderinin öldürüldüğünü ileri sürmüştü. Bugün ise ABD Dışişleri'nce böyle bir açıklama yapılması dikkatleri çekti. Bu hamle, AFRICOM'un Şunat 2020'de yaptığı açıklamanın kamuoyundaki tepkileri azaltmaya ve imaj düzeltmeye yönelik bir adım olduğu şeklinde yorumlandı.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum