ABD'den Etiyopya, Mali ve Gine'ye yaptırım

ABD'den Etiyopya, Mali ve Gine'ye yaptırım

ABD, Etiyopya Mali ve Gine'yi "savaş suçu, insan hakları ihlali, darbecilik" suçlamalarıyla gümrüksüz ticaret programından çıkardığını duyurdu.

ABD, "yaşanan insan hakları" nedeniyle Etiyopya, Mali ve Gine'yi gümrüksüz ticaret programından çıkardığını duyurdu.

ABD Ticaret Temsilcisi (USTR) Cumartesi günü yaptığı açıklamada üç ülkeyi de 'Afrika Büyüme ve Fırsat Yasası'nın (AGOA) şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle programdan çıkardıklarını belirtti.

Bu teşvik uygulamasına kabul edilen Afrika ülkelerinin tarım projelerine ABD tarafından hibe sağlandığı gibi bu ürünler ABD'ye gümrüksüz olarak ihraç edilebiliyor.

Kararın ayrıntılı gerekçesinde Etiyopya yönetimi ülkede Kasım 2020'den bu yana devam eden kanlı iç savaşta savaş suçlarını sıklıkla işlemek, Mali ve Gine yönetimleri ise insan hakları ihlalleri ve anayasalarına karşı darbeci tavırlara girmekle suçlandı.

Etiyopya, Mali ve Gine'nin ABD büyükelçilerinden bu kararla ilgili bir açıklama yapılmadı.

Bu ülkelerden en önemlisi ve tarım potansiyeli en yüksek konumda olan Etiyopya'da yönetim sürmekte olan iç savaşta ABD'yi isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ni desteklemekle suçluyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.