ABD'den Gazze'de 'geçici ateşkes' önerisi

ABD'den Gazze'de 'geçici ateşkes' önerisi

ABD'nin Gazze'de geçici ateşkes öneren bir karar taslağını BM'ye sunacağı belirtildi.

ABD Gazze Şeridi'nde "mümkün olan en kısa sürede" geçici bir ateşkes çağrısında bulunan ve İsrail'in güneydeki Refah kentine yönelik kara saldırısına karşı çıkan bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar taslağı hazırladı.

Pazartesi günü Al Jazeera tarafından görülen taslakta, Güvenlik Konseyi'nin "tüm rehinelerin serbest bırakılması formülüne dayalı olarak Gazze'de mümkün olan en kısa sürede geçici bir ateşkese olan desteğini" vurgulaması ve aynı zamanda Gazze'de "geniş çaplı insani yardım sağlanmasının önündeki tüm engelleri kaldırması" gerektiği belirtiliyor.

ABD taslağı ayrıca İsrail'i Refah'ta bir kara saldırısı başlatmaması konusunda uyarıyor: "Güvenlik Konseyi mevcut koşullar altında böylesine büyük bir kara harekatına girişilmemesi gerektiğinin altını çizmelidir."

Cezayir, iki haftadan uzun bir süre önce Güvenlik Konseyi'ne bir ateşkes tasarısı sunmuştu. Cezayir'in sunduğu karar tasarısının Salı günü oylamaya sunulması bekleniyordu. ABD Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, İsrailli rehinelerle ilgili "hassas müzakereleri" tehlikeye atabileceğini iddia ederek bu tasarıyı veto edileceğini belirtmişti.

Öte yandan, BM'nin New York'taki merkezinden bildiren Al Jazeera diplomasi editörü James Bays, Washington'un karar taslağının dilinde önemli bir değişiklik olduğunu vurguladı:

"ABD ilk kez ateşkes kelimesini öneriyor. Bu önemli çünkü İsrail hiçbir kararda ateşkes kelimesinin geçmesini istemiyordu ve şimdi bunu öneren ABD oldu."

Washington 7 Ekim'den bu yana müttefiki İsrail'i BM kararlarından korumaya çalıştı ve Güvenlik Konseyi kararlarını iki kez veto etti. Buna karşın ABD iki kez de çekimser kalarak konseyin Gazze'ye insani yardım sevkiyatını artırmayı amaçlayan ve çatışmalara acil ve uzun süreli insani ara verilmesi çağrısında bulunan kararları kabul etmesine izin verdi.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.