ABD'den Güney Kore'ye 258 milyon dolarlık mühimmat satışı

ABD'den Güney Kore'ye 258 milyon dolarlık mühimmat satışı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Güney Kore'ye yaklaşık 258 milyon dolar değerinde hassas güdümlü silah satışını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Güney Kore'ye yaklaşık 258 milyon dolar değerinde hassas güdümlü silah satışını onayladı.

Bakanlığa bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı (Defence Security Cooperation Agency / DSCA) tarafından geçen çarşamba günü açıklanan satışın, Güney Kore'nin Kore Yarımadası'ndaki olası tehditleri erken aşamada tespit edebilmesine, çıkabilecek bir savaşta da operasyonel güç yönetiminin bütünüyle Seul’deki askerî otoritelere aktarılmasına önemli katkılar sunacağı belirtildi. 

ABD, şu anda yarımadada bir savaş çıkması durumunda Amerikan ve Güney Kore kuvvetleri üzerinde yönetsel kontrole sahip; yani her iki ülkenin askerî birliklerinin nasıl çarpışacağına dair taktik kararlar Pentagon kurmayları tarafından verilecek. Fakat, bu yetki, cephedeki gelişmelere göre değişebilir ve devredilebilir nitelikte. İki ülke arasında daha önce imzalanan, duruma bağlı olarak değişebilir şekilde hazırlanmış bir “Operasyonel Kontrol Geçiş Planı” var. 

Bakanlık, Asyalı müttefikinin talep ettiği şu malzeme listesinin satışına onay verdi: 

- 3.953 adet ortak doğrudan saldırı mühimmatı kılavuz kiti (GBU-31 için KMU-556)

- 1.981 adet JDAM kılavuz kiti (GBU-31 ve GBU-56 için KMU-557)

- 1.179 adet JDAM kılavuz kiti (GBU-38 için KMU-572)

- 1.755 adet FMU-139 füze sigorta sistemleri

- DSU-42/B dedektörleri, GBU-56 için lazer ışıklı hedef

- Silah yedek parçaları, bileşenleri ve aksesuarları; silah eğitim yardımları, cihazları ve yedek parçaları; ABD Hükûmeti ve yükleniciden mühendislik destekleri, teknik yardım ve lojistik destek hizmetleri; lojistik ve program desteğinin diğer ilgili unsurları.

Öte yandan, savunma endüstrisine yakın olanların da iyi bildiği üzere, DSCA onay ve duyuruları, o satışın kesin olarak yapılacağını garanti etmiyor. Satış kararı ancak Kongre tarafından da onaylandıktan sonra gerçek anlamda yürürlüğe girebiliyor. Bu süreçte, Kongre’nin iki ayağında (Senato ve Temsilciler Meclisi) fiyat ve miktar konusunda oynamalar yapılabileceğinden dolayı, yabancı müşterilerle yapılan ön anlaşmalarda da fiyat ve miktarlar esnek tutuluyor, bunlar daha sonra son bir pazarlığa açık oluyor.

Kaynak: Defense Here

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.