ABD'den 'İran ile iş yapan herkese yaptırım' tehdidi

ABD'den 'İran ile iş yapan herkese yaptırım' tehdidi

ABD İran'a yönelik yaptırım hamlesinin dozunu her geçen gün artırıyor.

İran’la yapılan nükleer anlaşmadan çekilip Tahran’a yönelik yaptırımları yeniden yürürlüğe koyan ve daha da ağırlarını hazırlayan ABD Başkanı Donald Trump’ın hamlesi bununla da sınırlı değil.

Trump, İran’la iş yapan herkesi ‘yaptırım kapsamına almakla’ tehdit ediyor.

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire ise ülkesinin ABD’den, İran’da faaliyet gösteren Fransız şirketlere muafiyet verilmesine yönelik talepte bulunduğunu, ancak taleplerinin reddedildiğini açıkladı.

Paris’in, Fransız şirketlerin yaptırımlardan muaf tutulmasını ya da faaliyetlerini sonlandırma süresinin uzatılmasını beklediği talebinde, enerji, bankacılık, ilaç ve otomobil gibi kilit sektörleri seçti.

Fransız yetkililer, söz konusu muafiyetlerin elde edilmesine yönelik beklentilerinin ‘düşük’ olduğunu kaydetti.

Fransız sigorta şirketi Secur, dün ABD’nin yaptırımları nedeniyle İran’daki mevcut faaliyetleri yenileyemeyeceğini ve İran’la yeni bir anlaşma yapmayacağını açıkladı.

Le Maire, Le Figaro gazetesinde bugün yayınlanan bir röportajında “ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’den olumsuz bir cevap aldık” ifadelerini kullandı.

Le Maire ayrıca, Avrupa’nın, sınır ötesinden gelen yaptırımlar karşısında kendini savunabilmesi için gerekli araçları sağlaması gerektiğini belirtti.

ABD’nin 2015 yılında imzalanan çok taraflı bir anlaşmadan çekilmesinin ardından Washington, Mayıs ayında Tahran’a karşı yeni ekonomik yaptırımlar uygulama kararı aldığını duyurmuştu. Buna karşılık İran ise yaptırımların kaldırılması karşılığında nükleer faaliyetlerini kısıtlamayı kabul etmişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.