ABD'den İran'ın insansız hava aracı üretim ağına yaptırım

ABD'den İran'ın insansız hava aracı üretim ağına yaptırım

İran yapımı insansız hava araçları (İHA) Orta Doğu ve Ukrayna'daki savaşlarda kullanılıyor.

Amerika Birleşik Devletleri, İran'a insansız hava aracı yapımında kullanılacak parçaları tedarik etmek üzere ticaret kısıtlamalarını delmekle suçlanan bir şebekeye yaptırım uyguladı.

ABD Hazine Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, Tahran'a hassas ekipman gönderen yabancı paravan şirketler ağına karşı önlemler alındığını duyurdu.

İran yapımı insansız hava araçları (İHA) Orta Doğu ve Ukrayna'daki savaşlarda kullanılıyor.

Yaptırımlar 10 kuruluşu ve 4 kişiyi hedef alıyor. Etkilenen firmalar arasında İran, Malezya, Hong Kong ve Endonezya merkezli "aracı şirketler, paravan şirketler ve lojistik işletmeleri" yer alıyor.

ABD Hazinesi'ne göre bu ağ, İran'ın siber savaş ekipmanları ve silahları üreten bir araştırma ve geliştirme birimi olan Devrim Muhafızları Hava-Uzay Kuvvetleri Kendi Kendine Yeterlilik Cihat Örgütü için yüz binlerce dolar değerinde yabancı bileşen tedarik etti.

ABD yönetimi, İran'ın "Orta Doğu'daki vekil güçleri ve Rusya'ya" İHA tedarik ettiğini de sözlerine ekledi.

ABD Adalet Bakanlığı Salı günü ayrıca şebekenin lideri olduğu iddia edilen Hüseyin Hatefi Ardakani hakkındaki iddianameyi de açıkladı. İran kökenli Ardakani, ABD yapımı mikroelektronikleri yasadışı yollardan satın almak ve İran'a ihraç etmek için işbirliği yapmakla suçlanıyor.

İddianameye göre Ardakani ve aralarında Gary Lam adlı bir Çin vatandaşının da bulunduğu kişiler, hassas ekipmanlara yönelik ABD ihracat kontrollerinden kaçmak için yabancı şirketleri kullandılar.

ABD'li özel ajan Michael Krol, "Ardakani ve suç ortakları, ölümcül İHA'ların bileşenlerini tedarik etmek üzere ABD ve yabancı teknolojinin yasadışı yollardan edinilmesini gizlemek için paravan şirketlerden oluşan sofistike bir ağ kurdular. Bu bileşenler, Ukrayna da dahil olmak üzere mevcut çatışmalarda İran'ın müttefikleri tarafından kullanılıyor.” dedi.

Washington uzun süredir Tahran'ı, 22 aydır savaş halinde olduğu Ukrayna'da kullanması için Rusya'ya insansız hava araçları da dahil olmak üzere silah sağlamakla suçluyor. İran ise Rusya'ya insansız hava aracı tedarik ettiğini reddediyor.

Rusya son haftalarda Ukrayna şehirlerine ve altyapısına İHA'larla neredeyse her gece saldırılar düzenledi. Kiev, Çarşamba günü yaptığı açıklamada bir gecede ülkeye fırlatılan 19 saldırı İHA'sından 18'ini imha ettiğini açıkladı.

İddianameleri açıklayan ABD'li avukat Matthew Groves, ABD'nin "İran ve ajanlarının, terör örgütlerini ve Rusya gibi diğer yabancı düşmanları desteklemek ve tedarik etmek için kullanılan insansız hava aracı programı da dahil olmak üzere İran'ın silah programlarını desteklemek için ABD yaptırımlarını atlatma çabalarını bozmaya odaklandığını" söyledi.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.