ABD'den İsrail'e 'Yahudi yerleşimi' eleştirisi

ABD'den İsrail'e 'Yahudi yerleşimi' eleştirisi

ABD yönetiminden yapılan açıklamada İsrail'in Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerini genişletmesi eleştirildi.

ABD yönetimi İsrail'in yeni duyurduğu Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerini genişletme planına karşı olduğunu açıkladı ve bu gibi projelerin Filistin sorunuyla ilgili "iki devletli çözüm umutlarına" zarar verdiğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, yaptığı açıklamada ABD'nin İsrail'in Batı Şeria'da yeni Yahudi yerleşim birimleri inşasına da mevcut yerleşim birimlerini genişletmesine de karşı olduğunu, bu konuyla ilgili "derin endişe duyduğunu" açıkladı. Price, bu gibi projelerin Filistin sorununu daha zora soktuğunu ve barış umutlarını zorlaştırdığını belirtti.

Eleştirilere rağmen süren ortaklık

ABD'nin İsrail'i eleştiren bu tarz açıklamaları dünya kamuoyunda inandırıcı bulunmuyor ve İsrail'e olan desteğine karşı tepkileri azaltmak için yaptırımsız bir retorikten ibaret görülüyor.

Ayrıca bu tarz eleştirel açıklamalarda ABD'nin İsrail hakkında olumlu bir dil kullanmaya özen göstermesi de dikkat çekiyor.

Ned Price'ın bu açıklamalarına rağmen önümüzdeki günlerde ABD Kongresi'nin İsrail'in Demir Kubbe füze savunma sistemi için 1 milyar dolarlık finansmanı onaylaması bekleniyor. Kongre geçtiğimiz günlerde ABD'nin İsrail'e yıllık destek olarak verdiği 3,8 milyar dolarlık fonu da onaylamıştı.

Trump döneminde ABD İsrail'i hiç eleştirmezken, Biden döneminde tek değişenin herhangi bir fiili karşılığı olmayan ve nadiren açıklanan eleştiriler olduğu gözlemleniyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.