ABD'den nükleer teknoloji satmak için Suudi Arabistan'la gizli anlaşma

ABD'den nükleer teknoloji satmak için Suudi Arabistan'la gizli anlaşma

ABD yönetiminin Suudi Arabistan'a nükleer enerji teknolojisi satmak için gizli anlaşma yaptığı ortaya çıktı.

ABD yönetiminin Suudi Arabistan’a nükleer enerji teknolojisi satmak ve bu alanda yardım sağlamak amacıyla gizli anlaşma yaptığı bildirildi. ABD Enerji Bakanı Rick Perry Amerikan şirketlerinin bu ülkeye nükleer teknoloji satmayı öngören altı gizli anlaşmayı onayladı.

Trump yönetimi, en az iki tane nükleer güç santrali kurmayı planlayan Suudi Arabistan ile nükleer güç teknolojisi paylaşmak için sessizce kapsamlı bir anlaşma üzerinde duruyor. ABD, Güney Kore ve Rusya gibi ülkeler bu konuda sıkı bir yarışa girdi ve kazananın Suudi Arabistan tarafından bu sene açıklanması bekleniyor.

Reuters haber ajansının gördüğü belgelere göre Bakan Perry’nin verdiği onaylar şirketlere nükleer güç üzerine hazırlık çalışmaları yapmalarına imkan tanıyor ancak santrallere herhangi bir malzeme gönderilmesine izin vermiyor.

ABD Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi (NNSA) bu bilgilerin gizli olduğunu savunarak yorum yapmadı. Eskiden bu tür onaylar halkın erişimine açıktı.

Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman geçtiğimiz sene yaptığı açıklamada İran’ın nükleer silah geliştirmesi durumunda ülkesinin de bunu yapacağını söylemişti.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.