ABD'den Putin ve Rus bakanlara yaptırım

ABD'den Putin ve Rus bakanlara yaptırım

Beyaz Saray, Başkan Joe Biden’ın Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a uygulanan yaptırımlara katılma kararı aldığını bildirdi.

Beyaz Saray, Başkan Joe Biden’ın, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’le yaptığı bir telefon görüşmesini takiben ve Avrupalı müttefiklerin kararıyla uyumlu olarak Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a uygulanan yaptırımlara katılma kararı aldığını bildirdi.

Amerika, Putin dışında Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Savunma Bakanı Sergey Shoigu, Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’a da yaptırım kararı aldı.

ABD'nin bir devlet başkanına yaptırım uygulama yönündeki nadir kararı, Rus askerlerinin karadan, denizden ve havadan Ukrayna'yı işgal etmesinden bir gün sonra geldi.

Rusya’nın saldırısının İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da görülen en büyük saldırı olduğu belirtiliyor.

Gün içinde AB ülkeleri ve İngiltere, Putin ve Lavrov'un tüm Avrupa’daki tüm mal varlıklarını dondurmayı kabul etmişti.

Rus RIA haber ajansına göre Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Putin ve Lavrov'a yönelik yaptırımların, Batı'nın dış politikadaki "mutlak acizliğini" yansıttığını söyledi.

ABD geçmişte Venezuela lideri Nicolas Maduro ve Suriye lideri Beşar Esat’ın aralarında olduğu bazı liderlere yaptırım uygulamıştı.

Putin, Cuma günü Ukrayna ordusuna siyasi liderlerini devirme ve barış müzakerelerine başlama çağrısı yaptı. Başkent Kiev'deki yetkililerse vatandaşları kenti Rus saldırısına karşı savunmaya davet etti.

Putin’i hedef alan yaptırımlar Washington’un Rusya’nın Ukrayna saldırısı karşısındaki son adımı oldu.

ABD Perşembe günü Rusya'nın en büyük iki bankasına ve Rus elitlere yaptırım kararı almıştı.

Çarşamba günü Rusya’nın Kuzey Akım 2 boru hattını inşa eden şirkete ve Salı günü yine bazı Rus bankaları ve elitlerine yaptırım açıklanmıştı.

Atlantik Konseyi uzmanlarından Obama yönetimi döneminde Rusya yaptırımları üstünde çalışan Edward Fishman, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada Putin’e uygulanan yaptırımların büyük ölçüde sembolik olduğunu ancak bunun Ukraynalılar’la dayanışma adına güçlü bir mesaj verdiğini söyledi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.