ABD'den Rusya'ya Karşı Gürcistan'a Destek

ABD'den Rusya'ya Karşı Gürcistan'a Destek

ABD ile Gürcistan arasında Ukrayna'daki savaşın ardından ivme kazanan işbirliği, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin ziyaretiyle farklı bir evreye geçti.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne yönelik Rus işgalinin ve militarizmin sonuçları kabul edilemez. Rusya'yı 2008'de imzalanan ateşkes anlaşmasına uymaya çağırıyoruz." dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Gürcistan'ın başkenti Tiflis'de, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine somut destek verdiklerini vurgulayarak, "Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne yönelik Rus işgalinin ve militarizmin sonuçları kabul edilemez" dedi.

Kerry, Tiflis Uluslararası Havalimanı'nda Gürcistan Dışişleri Bakanı Mikheil Janelidze ve ABD'nin Tiflis Büyükelçisi Lan Kelly'nin de katıldığı resmi törenle karşılandı. Kerry ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili Tiflis'teki hükümet binasında bir araya geldi. Gerçekleşen ikili görüşmenin ardından, Gürcistan-ABD Stratejik Ortaklığı Genel Kurulu düzenlendi. Toplantı sonrası Kerry ve Kvirikaşvili savunma ile güvenlik ve eğitim alanında bir memorandum imzaladı. İmza töreni ardından ise ortak basın toplantısı düzenlendi.

Ortak basın toplantısında konuşan Kvirikaşvili, "İmzaladığımız memorandum Gürcistan'ın savunma kapasitesini güçlendiriyor ve bu yönde yeni silah satın alma imkanı sağlıyor." ifadelerini kullanıyor.

"RUS İŞGALİ KABUL EDİLEMEZ"

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, ABD hükümetince Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine somut destek verdiklerini ve bunu gelecekte de yapacaklarını kaydederek, iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin sürekli geliştiğini vurguladı.

Gürcistan'ın toprak bütünlüğü sorunlarına değinen Kerry şunları kaydetti:

"Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne yönelik Rus işgalinin ve militarizmin sonuçları kabul edilemez. Biz Rusya'yı yeniden 2008 yılda imzalanan ateşkes anlaşması maddelerine uymasına çağırıyoruz. Bu maddeler askerlerinin 2008 savaşı öncesi pozisyonlara çekilmesi ve bölgede insanı yardımı için tüm engellerin kaldırılmasını içeriyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.