ABD'den 'Sputnik anı' benzetmesi: Çin hipersonik silahlarda öne mi geçti?

ABD'den 'Sputnik anı' benzetmesi: Çin hipersonik silahlarda öne mi geçti?

ABD'li general Mark Milley hipersonik silah alanında Çin'in ABD'yi geçtiğinden endişesini dile getirdi ve durumu Sputnik anına benzetti.

ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley, Çin'in son hipersonik füze testini bir "Sputnik anına" çok yakın olarak nitelendirerek Çin'in teknolojik açıdan ABD'yi geçmiş olabileceğine dair endişesini ifade etti.

Hipersonik silahlar

Ses hızını birkaç misli ve üzerinde aşabilen silahlara hipersonik silah ismi veriliyor. Hipersonik silahlar bu yollarla hava savunma sistemleri başta olmak üzere savunma araçlarını devre dışı bırakabiliyor. Hipersonik silah dendiğinde akla ilk hipersonik füzeler geliyor.

Çin'in ses hızından 5 kat daha hızlı hipersonik füzelere sahip olduğu tahmin ediliyor. Hatta Çin'in ses hızından 10 kat daha hızlı hipersonik füzelere sahip olduğu da iddia ediliyor.

"Sputnik moment" (Sputnik anı) nedir?

Soğuk Savaş'ın ilk döneminde ABD'nin teknolojinin her alanında Sovyetler Birliği'nden üstün olduğu düşünülürken henüz ABD'nin uzaya uydu gönderemediği bir dönemde 1957'de Sovyetler Birliği Sputnik ismindeki uydusunu uzaya göndermişti. Ardından Sovyetler Birliği ABD'den de önce uzaya ilk astronot gönderen devlet olmuştu.

Bu olayın şaşırtıcılığı nedeniyle o tarihten bu yana ABD'nin başka bir devlet tarafından teknolojik açıdan geçilme endişesi bu tarihi olaya atıfla "Sputnik moment" (Sputnik anı) olarak isimlendirildi.

"Çin'in hipersonik silah teknolojisi Sputnik anını çağrıştırıyor"

Üst düzey ABD'li General Mark Milley Bloomberg TV'ye verdiği röportajda Çin'in hipersonik silah denemelerine değindi. Çin'in silah gelişimi projelerinin ve savunma bütçesini hızla artırmasının ABD'ye doğrudan tehdit olduğunu belirten Milley özellikle Çin'in hipersonik silah projeleri üzerinde durdu. Bu sene Çin'in yaptığı hipersonik silah denemelerine değinen Milley bu alanda Çin'in ABD'yi geçmiş olabileceğini belirtti.

Durumun Sputnik anını çağrıştırdığını belirten Milley, Çin'in hipersonik silahlarda büyük ihtimalle ABD'nin önünde olduğunu fakat elde kesin bir bilgi olmadığını, bu nedenle yaşananın tam olarak Sputnik anı olmasa da ona çok yakın olduğunu belirtti.

Geçen Salı ABD'li ünlü savunma sanayisi şirketi Raytheon Technologies'in başı olan Thomas Kennedy de hipersonik silah teknolojisinde Çin'in ABD'nin önünde olduğunu belirtmişti.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.