ABD'den Suudi Arabistan'a üst düzey ziyaret: Gündemde Yemen var

ABD'den Suudi Arabistan'a üst düzey ziyaret: Gündemde Yemen var

ABD Ulusal Güvenlik Ganışmanı Jake Sullivan'ın Ortadoğu turunda en önemli gündem maddesinin Yemen Savaşı'nın bitirilmesi olduğu belirtiliyor.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Ortadoğu turuna başladı.

Jake Sullivan'ın bugün Suudi Arabistan'ın kuzeyindeki proje şehir Neom'da üst düzey Suudi yetkililerle görüşeceği açıklandı.

Gündemde Yemen var

Sullivan, Biden'ın Ocak ayında başkan olmasından bu yana Suudi Arabistan'ı ziyaret eden Biden yönetiminin en üst düzey yetkilisi olacak. Görüşmelerde öncelikle Yemen Savaşı'nın, Husilerle barış girişimlerinin ve İran'ın ele alınacağı belirtiliyor.

Jake Sullivan'a bu görüşmelerde ABD'nin Yemen elçisi Timothy Lenderking ve Ortadoğu Ulusal Güvenlik Konseyi kıdemli direktörü Brett McGurk'un da eşlik ettiği bildirildi.

Yemen Dışişleri Bakanlığı'nın eski müsteşarı Mustafa El Numan, Şarku-l Evsat Gazetesi'ne yaptığı açıklamada gezinin ana gündeminin Yemen Savaşı'nın bitirilmesi olduğunu belirterek önemine dikkat çekti.

2014'ten bu yana devam etmekte olan Yemen iç savaşında 120 bin ila 230 bin kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Büyük ölçüde kilitlenen savaşta Yemen'in başkenti Sana şehri ve ülkenin kuzeyi İran destekli Şii Husilerin elinde bulunuyor.

Husilerin karşısındaki hükümet ittifakı ise son yıllarda Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin farklı cenahları desteklemesi nedeniyle bölünmüş durumda.

Ayrıca Yemen'in güneyinde El Kaide ve IŞİD'in de kontrolünde bölgeler de bulunuyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.