ABD'den TürkAkım ve Kuzey Akım-2'ye yaptırım sinyali

ABD'den TürkAkım ve Kuzey Akım-2'ye yaptırım sinyali

ABD Kuzey Akım 2 ve TürkAkım boru hattı projelerinde faaliyet gösteren firmalara daha önce getirilen muafiyetleri kaldıracağının sinyallerini verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rus doğal gazını Almanya ile Avrupa ülkelerine ve Türkiye'ye taşıması planlanan Kuzey Akım 2 ve TürkAkım boru hattı projelerinde görev alan şirketlere, 'hemen çekilmeleri' uyarısında bulundu. Pompeo, aksi takdirde bu şirketlerin ABD'nin cezai müeyyideleriyle karşı karşıya kalacaklarını belirtti.

Söz konusu yaptırımlar, ABD'nin 2017'de kabul ettiği CAATSA Yasası kapsamında uygulanacak. Bununla birlikte yasa geçmeden önce projelere yatırım yapan Avrupalı ya da yabancı firmaları da kapsayacak.

ABD, Kuzey Akım 2 ve TürkAkım projelerine yatırım yapan firmalara daha önce yaptırım muafiyeti getirmişti.

Her bir hattı 15,75 milyar metreküp olmak üzere toplam 31,5 milyar metreküp gaz kapasitesi bulunan TürkAkım'ın ilk hattı Türkiye'ye gaz akışı sağlarken, ikinci hat üzerinden Avrupa'ya gaz taşınıyor.

Pompeo: Ya hemen çekilin ya da sonuçlarına katlanın

Pompeo, bakanlıkta yaptığı açıklamada, yaptırımlardan muaf tutan uygulamanın artık sona erdiğini kaydetti. Zira Washington yönetimi CAATSA'nın kapsamını değiştireceğini bildirdi.

Pompeo, "Bu adım, Rus enerji ihracatının boru hatlarıyla ilgili yatırımları veya diğer faaliyetleri ABD yaptırımları kapsamı altına alıyor. Şirketlere açık uyarı; Rusya'nın kötü niyetli nüfuzuna yardım ve yataklık edenlere hoşgörü gösterilmeyecek. Ya hemen çıkın ya da sonuçlarına katlanın." ifadelerini kullandı.

2 Ağustos 2017'de yürürlüğe giren yasa, ABD’nin ulusal güvenliğine "tehdit" olarak değerlendirdiği İran, Rusya ve Kuzey Kore’ye karşı yaptırımların alınmasını öngörüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la ABD Başkanı Donald Trump salı günü telefonda görüşmüş ancak iki liderin görüşmesinde olası yaptırımlarla ilgili herhangi bir konunun konuşulduğuna dair açıklama gelmemişti.

Uzmanlar, Başkan Donald Trump yönetiminin bu adımının ABD ile Avrupa arasındaki zaten sıkıntılı olan ilişkileri daha da gerebileceği yorumları yaptı.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.