ABD'den Türkiye İçişleri ve Adalet Bakanı'na yaptırım

ABD'den Türkiye İçişleri ve Adalet Bakanı'na yaptırım

ABD yöneyimi Adalet ve İçişleri bakanlarının malvarlıklarına el koydu

Bloomberg'in internet sitesinde yayımlanan bir haberde ise ABD'nin Türkiye'de ekonomik yaptırım uygulayacağı kişilerin ve kurumların listesini hazırladığı bildirildi.

Habere göre, yaptırımlar için Rusya hükümeti ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın iş adamları için yürürlüğe sokulan uygulamalar model alındı.

"FETÖ ve PKK adına suç işlediği" ve "casusluk yaptığı" iddiasıyla tutuklanan Amerikalı pastör Andrew Craig Brunson'ın ev hapsinin ve yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması için yapılan itiraz dün reddedilmişti.

ABD'den ilk yaptırım

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "İçişleri ve Adalet Bakanı'na yaptırım uygulanacak" denildi.

Yapılan açıklamada yaptırımların nedeni olarak ilgili bakanların Rahip Brunson'un tutukluluğunda oynadıkları rol olduğu söylendi. Edinilen bilgilere göre İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e ABD tarafından yaptırım uygulanacak. İki Türk bakanla ilgili olarak ABD, bütün ilişkilerini askıya alacak.

Yapılan açıklamada Başkan Trump'ın Rahip Brunson ile ilgili süreci çok yakından izlediği belirtildi.

Yaptırım açıklamasını Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders gerçekleştirdi. Yaptırım kararı ilk olarak şubat ayında kongrede alınmıştı. Kongrede şubat ayında alınan bir kararla, ‘rahip Brunson'ın tutuklanmasında rolü olan Türk yetkililere vize yaptırımı uygulanması' konusunda bir karar almıştı. Kongre kararın uygulamasını Trump yönetimine bırakmıştı. Şubat ayında aldığı bu yetkiyi kullanmayan Beyaz Saray, Brunson konusunda yaşanan son gelişmelerin ardından yaptırım için düğmeye basma kararı aldı.

Kongre kararında kime yaptım uygulanacağı konusunda genel ifadeler kullanılmış "Amerikan vatandaşlarını tutuklanmasında rolü olan Türk yetkililer" denmişti. Trump yönetimi ise şimdi bu yetkililerin isimlendirilmesini yapmış oldu ve Türk bakanlara yaptımları başlattı.

ABD'nin gerçekleştirdiği yaptırımlar ile iki Türk bakanın başta ABD olmak üzere bazı ülkelere giriş ve çıkışları yasaklanacak. ABD içerisinde bulunan mal varlıklarına el koyulabilecek.

Türkiye'den yaptırım açıklaması

Habertürk'ün haberine göre, bir Hükümet yetkilisinin yaptığı açıklamada 'aklıselim' vurgusu yapılırken "ABD tarafı bir adım atarsa bu adımlara cevap verilecektir. Kurulan diyalog mekanizmasının işletileceğini, ABD tarafında aklı selimin ve diplomasinin galip geleceğini umuyoruz. Aksi takdirde iki ülke ilişkileri onarılmayacak şekilde zarar görecektir" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

- Şu anda ABD makamları ile görüşmeler sürüyor. Bu görüşmeler karşılıklı anlayışa dayalı ve oldukça yapıcı bir atmosferde sürüyor. İki ülkenin de geçmişten gelen güçlü bağları ve stratejik işbirliği var. Görüşmelerde iki taraf da bu ilişkileri koruyacak iradeyi ortaya koydu.

- ABD tarafında, bu görüşmelere ve kurulan diyalog mekanizmasına rağmen, kamuoyuna yansıtıldığı gibi bir “ekonomik yaptırım” çalışması içerisine girilmesi talihsizlik olur. Görüşmeler bu kadar yapıcı bir havada geçerken, bu sürece geri döndürülemez şekilde zarar verilme çabası kabul edilemez.

- Türkiye bu diyalog sürecinin iki ülke için de olumlu sonuçlar vermesini amaçlıyor. Ancak elbette, ABD’den olası bir yaptırım kararına mütekabiliyet esasına göre cevap verilecektir. Bu kapsamda hükümetimiz, ABD’nin kararına karşı bir yaptırım listesi hazırlamak üzere çalışmalara başladı. Türkiye, elbette tedbirlerini alacak, ABD tarafı bir adım atarsa bu adımlara cevap verecektir.

- Kurulan diyalog mekanizmasının işletileceğini, ABD tarafında aklı selimin ve diplomasinin galip geleceğini umuyoruz. Aksi takdirde iki ülke ilişkileri onarılmayacak şekilde zarar görecektir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum