ABD'den Türkiye'ye "dini özgürlük" eleştirisi

ABD'den Türkiye'ye "dini özgürlük" eleştirisi

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 199 ülkedeki durumu incelediği Dini Özgürlükler Raporu’nun Türkiye bölümünde 2022 yılında işlendiği öne sürülen "ihlallere" yer verildi.

Raporda Türkiye, dini azınlıkların Türkiye’de din adamı yetiştirme çabalarını kısıtlamakla suçlandı. Rapor buna örnek olarak Heybeliada Ruhban Okulu’nun kapalı kalmasını gösterdi.

Amerika'nın Sesi'nin aktardığı habere göre raporda, Türkiye'nin Aleviliği İslam’ın ana akımından ayrı bir mezhep olarak görmeye devam ettiği, Aleviliği din olarak tanımak yerine, kültürel bir unsur olarak gördüğü ve cemevlerini de ibadethane olarak tanınmadığı kaydedildi.

Raporda Esenler'de Abdal Alevileri tarafından kutsal sayılan Ana Meryem Türbesi’nin yıkılması da azınlıklara yönelik bir ihlal olarak ele alındı. Türkiye'de dini azınlıkların mezar yerlerine saldırılar düzenlendiği ifade edildi.

ABD'nin raporunda Kadir Gecesi ile alay eden kişilere hapis cezası verilmesi de "ihlal" olarak kendine yer buldu.

Raporda azınlıklara yönelik, dini merkezlerinin restore edilmesi gibi bazı gelişmelere de "olumlu gelişmeler" başlığı altında yer verildi.

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.