AB'den Afganistan konulu 1 milyar dolar insani yardım taahüdü

AB'den Afganistan konulu 1 milyar dolar insani yardım taahüdü

Avrupa Birliği, Afganistan'ın komşularının desteklenmesi ve güvenliğin artırılması amacıyla 1 milyar euroluk destek paketi taahhüdünde bulundu.

Avrupa Birliği (AB), Afganistan konulu G20 liderler toplantısında, Afgan halkının insani ihtiyaçlarının karşılanması, Afganistan'ın komşularının desteklenmesi ve güvenliğin artırılması amacıyla 1 milyar euroluk destek paketi taahhüdünde bulundu.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, G20 dönem başkanı İtalya'nın girişimiyle video konferans yöntemiyle düzenlenen G20 Olağanüstü Liderler Zirvesi öncesinde destek paketi duyurusunu sosyal medya hesabından yaptı.

"Afganistan'da büyük insani ve sosyo-ekonomik yıkımı önlemek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız." ifadesini kullanan von der Leyen, bunun için hızlı önlem alınması gerektiğini bildirdi.

Von der Leyen, "Bugün G20 toplantısında yaklaşık 1 milyar euroluk Afgan Destek Paketini sunacağım. Afgan makamlarıyla herhangi bir ilişki kurmamız için şartlarımız, insan hakları dahil olmak üzere, açık. Ancak Taliban'ın eylemlerinin bedelini Afganlar ödememeli. Destek paketi, Afgan halkı ve yardım sağlayan ülkenin komşuları içindir." açıklamasını yaptı.

AB Komisyonu Başkanı'nın verdiği bilgiye göre, destek paketinde aşılar, barınma ve insan haklarının korunmasına ekstra destek için halihazırda üzerinde mutabık kalınmış 300 milyon euroluk insani yardım bulunuyor.

Ayrıca, sağlık gibi acil ihtiyaçların desteklenmesi amacıyla en az 250 milyon euroluk "ilave insani yardım" pakette yer alıyor.

Paket, bunun dışında Afganistan'ın komşularına destek ve güvenliğin artırılması amacıyla fonlar içeriyor.

Uluslararası yardımlar askıda

Von der Leyen yardımların sahadaki yardım kuruluşları aracılığıyla doğrudan halka yönlendirileceğini Taliban hükümetine aktarılmayacağını vurguladı.

Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinin ardından ülkeye yapılan uluslararası yardımlar askıya alınmıştı. Ayrıca ülkenin yurt dışındaki varlıkları da donduruldu.

Şu ana kadar hiç bir ülke Taliban tarafından açıklanan kabineyi ülkenin yeni meşru yönetimi olarak tanımadığı için doğrudan diplomatik ilişkiye girmiyor.

Erdoğan: Taliban'ı kapsayıcı bir yönetim kurmaya doğru yönlendirmeliyiz

Zirve'ye Vahdettin Köşkü'nden video konferans yöntemiyle katılan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan'da güvenlik ve istikrarın bir an önce sağlanmasının sadece bölgesel düzeyde değil uluslararası ölçekte de kritik önemde olduğunu belirterek, "Diyalog kanallarını açık tutarak stratejik sabırla ve kademeli bir yaklaşımla Taliban'ı kapsayıcı bir yönetim kurmaya doğru yönlendirmeliyiz." dedi.

Erdoğan, Afganistan'da yaşanan gelişmelerin siyasi ve insani boyutunun yanı sıra ekonomik ve finansal yansımalarının da olduğunu vurgulayarak, konunun G20'nin çalışma alanı çerçevesinde değerlendirilmesini memnuniyetle karşıladığını, fikir alışverişinde bulunulmasına imkan tanıyan dönem başkanı İtalya'ya teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3,6 milyonu Suriye'den gelenler olmak üzere yaklaşık 5 milyon yabancıya ev sahipliği yapan Türkiye'nin, Afganistan kaynaklı yeni bir göç yükünü taşıyamayacağını belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye'nin güney ve doğu sınırlarından maruz kalacağı göç baskısından Avrupa ülkelerinin de etkilenmesi kaçınılmazdır. G20'nin küresel ekonomiye yansımaları da akılda bulundurularak göç ve zorla yerinden edilme konularını gündeminde tutmasını bu bakımdan zaruri addediyorum. Bu küresel soruna sistematik bir bakış açısının getirilebilmesi maksadıyla G20 bünyesinde bir çalışma grubu oluşturulmasını öneriyorum. Türkiye olarak bu grubun başkanlığına da talibiz. Endonezya dönem başkanlığında bu alanda somut adımlar atmak için ciddi fırsatlara sahip olduğumuza inanıyorum."

Kaynak: Euronews

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.