AB'den Rusya'ya uyarı: Ukrayna'ya saldırının ağır sonuçları olur

AB'den Rusya'ya uyarı: Ukrayna'ya saldırının ağır sonuçları olur

Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesinin bu yılki son toplantısında, Rusya'ya, Ukrayna'yı işgal etmesinin "ağır sonuçları" olacağı uyarısı yapıldı.

Zirve bildirisinde, "Rusya'nın Ukrayna sınırında askeri yığınak yapması ve saldırgan söylemlerinin yol açtığı gerginliği tırmandırmaya son vermesi acil bir ihtiyaçtır" denildi.

AB'nin "Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne tam desteği" yeniden vurgulanarak, "Ukrayna'ya karşı herhangi bir askeri saldırının, ortaklarla koordineli kısıtlayıcı tedbirler de dahil olmak üzere ağır sonuçları ve maliyeti olur" denildi.

AB ayrıca Rusya'yı, Almanya, Fransa ve Ukrayna ile diplomatik müzakerelere katılmaya çağırdı.

AB Zirvesi geçtiğimiz gün Brüksel'de yapıldı. Zirvede öncelikle ele alınan konu, Rusya-Ukrayna krizi oldu. Rusya, son haftalarda Ukrayna sınırına asker yığmıştı. Asker sayısının 100 bine yakın olduğu bildiriliyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, zirve öncesi Rusya’ya derhal bölgede gerilimi azaltma çağrısı yaptı. Ursula von der Leyen, Rusya'ya, farklı alanları kapsayan ek yaptırımların hazır olduğunu söyledi. Von der Leyen, "Mesaj çok net: Rusya, Ukrayna’ya karşı agresif tavrını sürdürürse, bunun bedeli ağır ve sonuçları da ciddi olur’" dedi. Avrupa Komisyonu, AB'nin yürütme organı.

Rusya, Ukrayna'yı işgale hazırladığı yönündeki haberleri yalanlıyor. Kremlin, NATO'dan, Ukrayna'yı asla ittifaka almayacağı yolunda güvence istiyor.

Kaynak: BBC Türkçe

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.