AB'den Türkiye'ye yaptırım tehdidi

AB'den Türkiye'ye yaptırım tehdidi

Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki Doğu Akdeniz gerilimi devam ediyor.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, video konferans yoluyla yaptığı açıklamada Doğu Akdeniz'deki duruma ve Türkiye ile ilişkilere değinerek "Türkiye'ye pozitif gündem için çalışma yolunu önerdik. Şu ana kadar Türkiye bu yolu seçmiş değil" dedi.

AFP’nin haberine göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ile girdiği son polemiğin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler gerilirken, Paris, Ankara’ya AB nezdinde yaptırım uygulanmasını talep ediyor.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Kovid-19 gündemiyle video konferans yoluyla yapılan AB Liderler Zirvesi'nin sonunda basın toplantısı düzenlerken, açıklamasında, "Türkiye'ye pozitif gündem için çalışma yolunu önerdik. Şu ana kadar Türkiye bu yolu seçmiş değil. Doğu Akdeniz'deki son (Türk) tek taraflı hareketleri ve tamamen kabul edilemez olan söylemleri kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

Ekim ayında AB Liderler Zirvesinde Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri ve Türkiye ile ilişkileri ele aldıklarını ifade eden Michel, "olumlu ve daha az olumlu" olmak üzere iki boyutlu strateji belirlediklerini aktardı. Michel, "Türkiye'ye pozitif gündem için çalışma yolunu önerdik. Şu ana kadar Türkiye bu yolu seçmiş değil." dedi.

Türkiye, Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasındaki ilişkiler, Doğu Akdeniz'deki gaz sahaları bakımından zengin bölgelerde deniz sınırlarıyla ilgili anlaşmazlıklar nedeniyle gergin.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise yaptığı açıklamada, "Ankara yasadışı hareketlerine devam ederse elimizdeki tüm araçları kullanacağız" uyarısında bulundu. Komisyonu ekonomik yaptırımlar hazırlamakla görevlendirdiğini ifade eden Leyen, bunların "derhal kullanıma" hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.