ABD'li Askerden Obama'ya IŞİD Davası: Vicdanım Rahatsız

ABD'li Askerden Obama'ya IŞİD Davası: Vicdanım Rahatsız

Yüzbaşı Nathan Michael Smith, savaşın yasal olmadığı gerekçesiyle dava açtı.

Amerikalılar'ın ülkelerinin savaşlarını eleştirmesi alışılmadık bir durum değil. Ancak aktif hizmete devam eden bir ordu mensubunun savaşın yasal olmadığını ileri sürmesi oldukça sıradışı.

Yüzbaşı Nathan Michael Smith, tam da bunu yaptı. Önceki hafta, 28 yaşındaki subay Başkan Barack Obama'ya karşı bir dava açtı ve IŞİD'e karşı savaş için çıkarılan yasal yetkiye meydan okudu.

Yüzbaşı Smith, IŞİD'e karşı Kuveyt'te konuşlu askeri birlikte bir istihbarat görevlisi. O IŞİD'e karşı savaşın haklı bir savaş olduğunu söylüyor ancak bir problemi var. 

Smith, "Vicdanım beni rahatsız ediyor" diyor ve sözlerine şu şekilde devam ediyor: 

"2010 yılı Mayıs ayında Başkan Obama beni görevlendirdiğinde, ABD anayasasını koruyacağıma ve savunacağıma dair ben bir yemin ettim. Anayasa savaş ilan etme yetkisini Kongre'ye veriyor ve başkanın bir savaş deklarasyonu yada belirli bir yasal yetki olmadan savaş yürütmesi yasaklanmıştır. Bir savaştayım, hatta iyi bir savaşta ancak Anayasa buna izin vermiyor ve Kongre onaylı değilken benim yeminim nasıl şerefli bir yemin olacak? Başkana söylemeleri için mahkemeye ileteceğim, IŞİD'e karşı savaş yürütmek için Kongre'den uygun bir yetki almaları gerekiyor"

Obama yönetimi ise, Kongre'nin 11 Eylül saldırıları sonrası verdiği yetki kapsamında IŞİD'e karşı savaşı yürüttüklerini savunuyor. ABD'li yorumcular El Kaide ve IŞİD'in aynı kapsamda değerlendirilmesini mantıklı bulmuyor ve yeni bir karara ihtiyacın olduğunu söylüyorlar. Mahkeme kararı öncesi şimdiden ülkedeki anayasa uzmanları konuyu tartışmaya başladılar.

New York Times'a göre, ABD yönetimi IŞİD'in ortaya çıkışı sonrası 2014 yazında yeni bir yetkilendirme çıkarmayı düşündü. Ancak bu girişim zaman kaybı olarak görüldü, Obama, acil harekete geçilmesi gerektiği kararını verdi.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.