ABD'li General: Pespaye Afgan komutanlar yüzünden ölüm oranı artıyor

ABD'li General: Pespaye Afgan komutanlar yüzünden ölüm oranı artıyor

ABD Ordusu generali John Nicholson, Afgan Ordusu saflarında asker kaybının yüksekliğini "pespaye" liderlere bağladı.

Üst düzey ABD ve NATO komutanının ifadelerine göre, "basit liderlik hataları Afgan polisi ve ordusunun kayıp oranlarını yüksek seviyelere taşıyor." NATO'nun savaş görevini bırakıp eğitim ve danışmanlık rolünü üstlendiği zamandan bu yana 2 yıl geçti ve Afgan ordusu güvenliği sağlamaya çalışıyor. Afgan ordusu saflarında kayıplar ise yıkıcı. Taliban ile süren çatışmalarda 2015 yılında 5 bin asker öldü, 15 bini ise yaralandı. Bu yılki rakamların ise çok daha fazla olması bekleniyor.

Generali John Nicholson "kayıp oranı hususunda endişeliyiz. Bu yıl geçen yıl ile aynı ya da biraz daha yüksek seyrediyor. Kayıpların yüksek olmasının birincil sebeplerinden biri liderlik. Liderlik hataları had safhada. Bu hatalar polislerde ve biraz daha az oranda olmak kaydıyla orduda" şeklinde konuştu. 

 Kabil'deki NATO merkezinde konuşan Orgeneral, rütbesiz erlerin ellerinden gelenin en iyisini ortaya koyduğunu ancak "pespaye" performansa sahip liderlerin erleri savunmasız bıraktığını ve erlerin bazen  savaşmak için gereken basit ihtiyaçlardan dahi mahrum kaldığını söyledi. John Nicholson'un ifadelerine göre, "genç polisler kontrol noktalarında yanlarında yeterince yiyecek, su, mühimmat olmadan ve liderleri onlarla değilken ölüyor."

 Taliban'ın birden fazla cephede düzenlediği saldırılar karşısında tutunmakta oldukça zorlanan Afgan ordusu ve polis teşkilatı her gün telafisi oldukça zor olan kayıplar veriyor. ABD'li Orgeneralin bu söylemleri, Afgan ordusu mensuplarının neden sürekli şekilde oldukları bölgeyi terk edip Taliban saflarına katıldığını da açıklar nitelikte.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.