ABD'li komutan, kırmızı listedeki PKK'lıyla

ABD'li komutan, kırmızı listedeki PKK'lıyla

ABD askerleri, TSK'nın Suriye'nin kuzeydoğusuna düzenlediği hava harekâtında vurduğu YPG hedeflerini ziyaret etmiş, yanlarında YPG'li bir grupla görüntülenmişti

Amerikan askerleri, TSK'nın Suriye'nin kuzeydoğusuna düzenlediği hava harekâtında vurduğu YPG hedeflerini ziyaret etmiş, yanlarında YPG'li bir grupla görüntülenmişti. DHA'nın haberine göre, o grupta yer alanlardan biri Türkiye'nin başına 4 milyon ödül koyduğu ve kırmızı listeyle aradığı 'Şahin Cilo' kod adlı PKK'lı Abdi Ferhad Şahin.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Sincar Dağı ile birlikte hava operasyonu düzenlediği Suriye'nin kuzey doğusunda yer alan Karaçok Dağı'na sabah saatlerinde iki helikopterle gelen Amerikalı komutan ve askerler hedef alınan yerleri gezmiş, Amerikalı komutana PKK'nın Suriye'deki kolu YPG'liler eşlik etmişti. Doğan Haber Ajansı'nın haberine göre, YPG sözcüsü Redur Halil'in yanı sıra Türkiye'nin başına 4 milyon ödül koyduğu ve kırmızı liste ile aradığı PKK'lı  'Şahin Cilo' kod adlı Abdi Ferhad Şahin'in de ABD'li komutanın hemen yanında yer aldığı ve tercüman aracılığı ile kendisini bilgilendirdiği görüldü.

Şahin hakkında Türkiye'deki birçok eylemle ilgili arama kararı bulunuyor.

Toner soruya tepki gösterdi

ABD'li komutanın PKK üyesiyle aynı karede yer alması, günlük basın brifinginde ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner'a soruldu. 

AA muhabiri, Toner'a, "PKK'yı terör örgütü olarak gördüğünüzü belirtiyorsunuz, fakat Türkiye'nin operasyonundan sonra ABD askerlerinin bölgeye gitmesini ve üst düzey bir askerin burada PKK liderleri tarafından karşılanmasını nasıl açıklıyorsunuz?" şeklinde bir soru yöneltti.

Soruya tepki gösteren Toner, belirtilen fotoğrafları görmediğini, fakat bu soruda Amerikan üst düzey askere karşı saygısızlık olduğunu ileri sürdü.

Toner, "Bahsettiğiniz fotografları görmedim. Fakat üst düzey askerlerin PKK lideleriyle el sıkıştığı ya da görüştüğü yönündeki ifadedeki saygının ciddi şekilde sorgulanmasını isterim" dedi. Toner ayrıca, PKK'yı 'terör örgütü' olarak tanımladıklarını belirtti.

Dorrian: Müttefikimizi ziyaret ettik

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay John Dorrian, ABD askerlerinin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin kuzeydoğusundaki Karaçok bölgesinde vurduğu YPG noktasında görüntülenmesiyle ilgili olarak "Biz sadece orada müttefiklerimizi ziyaret ettik" dedi.

Albay Dorrian video konferansla bağlandığı Savunma Bakanlığında (Pentagon) Suriye ve Irak’taki operasyonlar hakkında değerlendirmelerde bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Anadolu Ajansı muhabirinin "Dün bir grup ABD askeri Türk hava unsurlarının Suriye’de vurduğu alanı ziyaret etti ve orada PKK bayrakları ve PKK elebaşının posterleri ile karşılandı. Sizce ABD kuvvetlerinin ABD terör listesine alınmış bir terör örgütünün mensupları ve sempatizanlarınca karşılanması tartışmalı bir şey değil mi?" şeklindeki sorusuna Albay Dorrian, "Hava saldırısından zarar gören müttefik kuvvetlerimizin durumunu kontrol etmek için oradaydılar" yanıtını verdi.

Muhabirin "O zaman PKK bayraklarını taşıyanların Suriye Demokratik Güçleri olduğunu mu söylüyorsunuz. Orada PKK mensupları mı vardı veya kuvvetlerinizin ziyaret ettiği yerlerde PKK’nın olup olmadığını bilmiyor muydunuz" şeklindeki sorusuna ise Dorrian "Biz sadece orada müttefiklerimizi ziyaret ettik" cevabını verdi.

"PKK nerede olursa olsun sorun"

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin saldırılardan PKK’yı sorumlu tutması ile ilgili bir soru üzerine Dorrian, PKK’nın bir 'terör örgütü' olduğunu ve nerede olursa olsun sorun olduğunu ifade etti.

Dorrian şu ifadelere yer verdi:

"PKK Irak veya Suriye’de olduğu her yerde sorun çünkü terörist bir grup. Ancak burada esas sorun olarak gördüğümüz şey şu: Koordinasyon için yeterince zaman olmaması ve koordinasyondan ziyade bilgilendirmenin olması, iyi olmayan iki şey. Ve tabii ki müttefik kuvvetler vuruldu."

"Bilgilendirme bir saatten az bir zaman kala yapıldı"

Sözcü Dorrian, Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki PKK varlığının farkında olduklarını ancak Türkiye’nin kendilerini Sincar ve Karaçok dağına yapılan hava harekatından çok kısa bir süre önce bilgilendirmesi nedeniyle müttefik kuvvetleri bölgeden çekmek için yeterli zaman olmadığından dolayı harekatın sorunlu olduğunu söyledi.

Dorrian, TSK'nın hava saldırılarıyla ilgili olarak "Saldırıların yapılmasına bir saatten az zaman kala bilgilendirme yapıldı. Bu yeterli bir zaman değil. Bir IŞİD karşıtı koalisyon ortağı ve bir müttefikten bekleneceği üzere bu bir koordinasyon değil bir bilgilendirme idi sadece" dedi.

ABD askerlerinin Suriye’de vurulan hedeflere 10 kilometre civarında olduğunu ve haber verilen harekatın nereye ve ne zaman yapılacağı konusunda da bir bilgileri olmadığını ifade eden Dorrian "Sahadaki kuvvetlerimizin güvenliğini temin etmek için verilen zaman yeterli değildi" dedi.

ABD’nin Peşmerge veya YPG unsurlarını bilgilendirmediğini ifade eden Dorrian saldırıdan sonra da herhangi bir gruba ilk yardım sağlamadıklarını dile getirdi.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.