ABD'li özel şirket 50 yıldan uzun bir süre sonra Ay'a ilk iniş için yola çıktı

ABD'li özel şirket 50 yıldan uzun bir süre sonra Ay'a ilk iniş için yola çıktı

Deneylerin ana sponsoru olan NASA, astronot görevlerinden önce ay ekonomisini canlandırmayı umuyor.

Fotoğraf: Twitter/SpaceX

Bir Ay aracı, yarım yüzyıldan uzun bir süre önce gerçekleştirilen Apollo görevlerinden bu yana ABD’nin özel sektöre ilk girişimi olarak Ay’a iniş gerçekleştirme planıyla havalandı.

Elon Musk'ın SpaceX'i tarafından fırlatılan bir Falcon 9 roketi Perşembe günü saat 01.00'den sonra NASA'nın Florida Cape Canaveral'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden havalanarak Intuitive Machines tarafından üretilen Ay'a iniş aracını 370.000 km uzaklıktaki hedefine doğru fırlattı.

Her şey yolunda giderse, Ay yörüngesinde geçirilecek bir günün ardından 22 Şubat'ta bir iniş denemesi yapılması bekleniyor.

Houston merkezli bir havacılık şirketi olan Intuitive Machines, Astrobotic Technology tarafından yapılan rakip bir Ay iniş aracının kalkıştan 10 gün sonra Pasifik üzerinde yanarak Dünya'ya geri düşmesinden bir ay sonra "IM-1" görevini başlattı.

Intuitive Machines'in kurucu ortağı ve CEO'su Steve Altemus, "Buna hazırlanırken çok uykusuz geceler geçirdik" dedi.

İniş aracı, üst aşamadan başarıyla ayrılıp kara boşluğa doğru sürüklenirken altı köşeli bir yıldızı andırıyordu.

Intuitive Machines'in uzay sistemleri başkan yardımcısı Trent Martin, "Yolun açık olsun, Odysseus. Şimdi gidip tarih yazalım” dedi .

NASA'nın hedefleri

Sadece beş ülke -ABD, Rusya, Çin, Hindistan ve Japonya- Ay'a iniş gerçekleştirdi ve henüz hiçbir özel şirket bunu başaramadı.

ABD, Apollo 17'den Gene Cernan ve Harrison Schmitt'in Aralık 1972'de programı tamamlamasıyla Ay'a astronot gönderen tek ülke oldu.

Intuitive Machines'in 4.3 metre uzunluğunda, altı ayaklı iniş aracının iniş yapmayı hedeflediği Ay'ın güney kutbu yakınları, tehlikeli kraterler ve uçurumlarla dolu, ancak potansiyel olarak donmuş su açısından zengin bir bölge.

Bu bölge NASA'nın bu on yılın sonunda astronotları indirmeyi planladığı yer. Uzay ajansı, iniş aracındaki altı navigasyon ve teknoloji deneyinin yolu kolaylaştırmaya yardımcı olabileceğini söyledi.

NASA, Intuitive Machines'e en son deney setini Ay'a götürmesi için 118 milyon dolar ödüyor.

İniş aracı Embry-Riddle Aeronautical Üniversitesi'nin EagleCam'ini taşıyor ve her ikisi de inerken iniş aracının fotoğraflarını çekecek.

Uzay aracı Ay yüzeyinde bir hafta kaldıktan sonra faaliyetlerini sonlandıracak.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.