ABD'li senatörlerden Türkiye'ye F-35 teslimini engelleme girişimi

ABD'li senatörlerden Türkiye'ye F-35 teslimini engelleme girişimi

ABD Kongresi'nde 3 senatör, F-35 savaş uçaklarının Türkiye'ye teslimatını engellemek için kongreye yasa tasarısı sundu.

ABD’de Cumhuriyetçi senatörler James Lankford ve Thom Tillis ile Demokrat Partili senatör Jeanne Shaheen, Türkiye’ye verilmesi planlanan yeni F-35 savaş uçaklarının sevkıyatını engellemek için harekete geçti. ABD’li rahip Andrew Craig Brunson’un Türkiye’de tutukluluğunun devam etmesini gerekçe olarak gösteren senatörler, Türkiye’nin stratejik kararlarının ABD’nin çıkarlarına ters düştüğü dile getirerek ilgili yasa tasarısını kongreye sundu. 

FETÖ ve PKK bağlantısı bulunduğu gerekçesiyle İzmir’de tutuklu bulunan ABD uyruklu rahip Andrew Craig Brunson, 16 Nisan’da hakim karşısına çıkmıştı. Mahkemede 35 yıl hapsi istenen Brunson’un tutukluluk halinin devamına karar verilmiş, mahkeme 7 Mayıs 2018 tarihine ertelenmişti.

Türkiye dahil 9 ülkenin ortak projesi

F-35'lerin, gelecek 40 yılın taarruz uçağı olması öngürülüyor. Radara yakalanmama özelliğine sahip yeni nesil uçaklar, Türkiye dahil 9 ülkenin ortak projesi. Türkiye'nin 100'den fazla F-35 savaş uçağı sipariş verdiği projenin diğer ortakları ise Avustralya, Kanada, Danimarka, İtalya, Hollanda, Norveç, İngiltere ve Almanya.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.