ABD'li şirketler için 'vergi cennetleri' dönemi bitiyor

ABD'li şirketler için 'vergi cennetleri' dönemi bitiyor

Caterpillar firmasının Amerikan Gelir İdaresi’ne karşı verdiği vergi mücadelesi diğer firmaların faaliyet yapısını şekillendirecek.

Federal yetkililer Caterpillar firmasının İsviçre’de faaliyet gösteren Caterpillar SARL isimli şirketi üzerinden gerçekleştirdiği vergi ve gelir hesaplarını inceliyor.

İncelemenin sonuçlarının, diğer Amerikan şirketlerinin vergi stratejilerini etkilemesi bekleniyor.

The Wall Street Journal gazetesine göre, Caterpillar şirketi uluslararası satışlar için uzun süredir İsviçre’nin Cenevre kentinde konuşlu bulunan alt firması Caterpillar SARL’ı kullanmakta ve IRS (Amerikan Gelir İdaresi) firmanın bu şekilde yürüttüğü faaliyetler için 2 milyar dolar vergi ödemesini talep etmekte.  

Gazetede yer alan rapora göre, firma her ne kadar, efektif olarak %4’lük bir vergi oranına tekabül eden İsviçre stratejisinin yasal olduğunu iddia etse de; firmanın bazı çalışanları 1999 yılında başlayan operasyonlar hakkında şüphe duyduklarını ifade etmekte.

Henüz firma veya yetkilileri hakkında bir soruşturma açılmış değil. Öte yandan Caterpillar sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre firma devletin taleplerini değerlendirmekte.

 

Federal memurlar geçtiğimiz mart ayında şirket ofislerine baskınlar düzenlemişti. Yürütülen inceleme faaliyetlerinin olası sonuçları ABD’de faaliyet gösteren firmaların vergi stratejilerini etkilemesi bekleniyor. 

Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren yeni vergi düzenlemesinin, deniz aşırı faaliyetlerde bulunan Amerikan şirketlerinin faaliyetlerini ABD topraklarına taşıması amaçlanıyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.