ABD'li subay ülkesinin Gazze'deki katliamlara verdiği destek nedeniyle ordudan istifa etti

ABD'li subay ülkesinin Gazze'deki katliamlara verdiği destek nedeniyle ordudan istifa etti

'Utanç ve suçluluk' Binbaşı Harrison Mann'ı Kasım ayında istifa etmeye itti, ancak bunu daha erken ifade etmekten 'korkuyordu'.

Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'nun eski bir subayı, birkaç ay önce istifa etmesine ülkesinin İsrail'in Gazze'deki savaşına verdiği "kayıtsız şartsız desteğin" neden olduğunu açıkladı.

Binbaşı Harrison Mann Pazartesi günü LinkedIn'de yayınladığı bir mektupta "inanılmaz bir utanç ve suçluluk" duyduğunu ifade etti.

Mann Kasım ayında Savunma İstihbarat Teşkilatı'ndan (DIA) istifa etmişti.

Gazze'deki savaşın Ekim ayında Hamas tarafından İsrail'in güneyine yapılan bir saldırıyla tetiklenmesinden bu yana çok sayıda başka ABD askeri personeli de istifa etmişti.

Söz konusu operasyonda İsrail'de yaklaşık 1.139 kişi öldürülmüş ve 240 kişi de esir alınmıştı.

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in yedi aydır sürdürdüğü saldırılar 35.000'den fazla Filistinlinin ölümüne neden olurken, 2.3 milyonluk nüfusun büyük bir kısmı yerinden edildi, gıda ve ilaç sıkıntısı çekti.

ABD ise halen İsrail'e silah ve istihbarat desteği sağlamaya devam ediyor.

ABD ordusundan ayrılanların çoğu, ayrıldıklarını açıklamak için aylarca beklemek yerine, Washington'un o dönemdeki rolünü kamuoyu önünde kınadı. ABD'li havacı Aaron Bushnell Şubat ayında İsrail'in Washington'daki büyükelçiliği önünde protesto amacıyla kendini yaktıktan sonra hayatını kaybetmişti.

Mann mektubunda istifa gerekçelerini açıklamaktan korktuğunu söyledi.

"Korkuyordum. Mesleki normlarımızı ihlal etmekten korktum. Saygı duyduğum memurları hayal kırıklığına uğratmaktan korktum. İhanete uğramış hissedeceğinizden korktum. Eminim bazılarınız bunu okurken böyle hissedeceksiniz" diye yazdı.

Mann notu LinkedIn profilinde yayınlamadan önce geçen ay meslektaşlarıyla paylaştı. Mann, Filistinlilerin toplu katliamına katkıda bulunduğunu söylediği ABD politikasının geliştirilmesine yardımcı olduğu için utanç ve suçluluk hissettiğini yazdı.

Mann, "Bir noktada -gerekçesi ne olursa olsun- çocukların kitlesel olarak açlıktan ölmesini sağlayan bir politikayı ya destekliyorsunuzdur ya da desteklemiyorsunuzdur" dedi.

Reuters haber ajansına konuşan bir DIA yetkilisi, "Çalışan istifaları diğer işverenlerde olduğu gibi DIA'da da rutin bir olaydır ve çalışanlar çeşitli nedenler ve motivasyonlarla görevlerinden istifa ederler" dedi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.