ABD'nin Afganistan Komutanı: Taliban'a Karşı Sahte Bir Zafer Kazandık

ABD'nin Afganistan Komutanı: Taliban'a Karşı Sahte Bir Zafer Kazandık

Askeri kaynaklara dayandırılan raporlara göre, Taliban 2001 yılından bu yana Afganistan'da ilk defa bu kadar geniş bir alana hakim.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Afganistan'daki Genel Komutanı göreve gelişinin üçüncü ayında yaptığı ilk açıklamada Afganistan'da Taliban'a karşı sahte bir zaferin gerçekleşiyor olduğunu belirtti. Amerikalı komutanın bu itirafı başka bir Amerikalı askeri yetkili tarafından da doğrulandı.

AP'ye dayandırılan habere göre, her ne kadar ABD'nin Afganistan Genel Komutanı General John W. Nicholson tarafından yapılan değerlendirme basına kapalı olsa da yeni Amerikan stratejisi Obama'nın Afganistan'daki düşman savaşçılara karşı daha sık hava gücüne başvurma ve ABD askerlerinin Afgan güçlerine daha etkin destek vermesine dayanıyor ve bu da ilgili iddiayı doğrular nitelikte.

 

 

ABD'nin yeni komutanının atanması Taliban'ın önemli kalelerinden olan güney bölgelerinde yeniden güç kazanmasının ardından gerçekleşti. Göreve gelmesinin ardından 90 gün geçen Nicholson, Pentagon'a sunulmak üzere yaptığı değerlendirme raporunu tamamladı.

.

Nicholson askerlerin Afganistan'da kalmasını isteyecek

2014 sonunda Afganistan'dan tüm muhalif güçlerin çekildiğinin iddia edilmesinin ardından ABD, 195 bin kişilik Afgan ordusunu eğitmeleri için Afganistan'da sadece danışmanlar ve eğitmenleri bırakmıştı. Afganistan'da bulunan 9800 Amerikan askeri de 2016 nın sonunda 5500'e çekilecekti. Ancak konuyla ilgili karar henüz verilmiş değil. Askerlerin Afganistan'da bulunma seviyeleri ve oranları diğer NATO müttefiklerinin Afganistan'da kalmak konusunda ne derece gönüllü olacakları ile belirlenecek. Yeni komutanın yakın dönemde Afganistan'a eğitim vermek üzere daha fazla ABD askerinin kalmasını tavsiye edeceği düşünülüyor.

Yeni komutan Nicholson, Mart ayında Afganistan'a atandığından bu yana ülkenin pek çok bölgesini gezdi ve eğitilen Afgan askerlerini  ön cephede ziyaret edip ihtiyaçlarını belirledi. Nicholson daha önce de Afganistan'da bu derece üst düzeyde olmasa da 3 yıl görev yapmıştı. Yeni komutanın Pentagon'a sunacağı değerlendirme aynı zamanda Afganistan'da tehdit arz eden grupları gösterecek, onların kaynaklarıyla mücadele etmek için yöntemler önerecek ve mevcut-muhtemel operasyonel ihtiyaçlara değinecek.

Taliban operasyonel gücünü koruyor

Taliban'ın hala sıcaklığını koruyan genel kapsamlı operasyon gücü, savaşçıların 2001 yılından bu yana ilk defa bu derece organizeli, cesur olduklarını ve çok geniş alanları kontrol ettiklerini gösteriyor. Analistlere göre; son dönemde Afgan ordusu da zayıf liderlik, uzmanlık eksikliği ve rüşvet nedeniyle zayıflamış durumda.

ABD'nin Afganistan yeni genel komutanı General John W. Nicholson

Amerikalı yetkililer de Afgan yetkililer de 2015 yılında %28 artan ölüm oranlarını göz önüne aldıklarında 2016 yılı yazının çok şiddetli çatışmalarla geçeceğini ve Afgan güçleri için daha ölümcül sonuçlar doğuracağını düşünüyorlar. 2014 yılında ülkede 5000 asker ölmüş, 2015 yılında ise bu sayı aşılmıştı.

Afgan güçlerinin hava gücü ihtiyacı

Önceki genel operasyonlar sorumlusu Muhammed Kerimi moral durumunun ve kapasite artırımının kayıpları azaltmanın en iyi yolu olduğunu belirtiyor. Afganistan'ın daha ağır silahlara, hava gücüne ve her şeyden öte iyi bir eğitime ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Afganistan'da 9800 Amerikan askerinin yanında 3000 de NATO'ya bağlı farklı ülkelerden asker bulunuyor.  Bu yıl Afganistan'a Süper Tocono uçakları verilerek Afgan Hava Gücü güçlendirilmişti. Kerimi aynı zamanda Afganistan'a engin dağlar ve ormanlar ve vadilerde kullanışlı Rus tipi MI-35 uçağının verilmesinin de faydalı olacağını belirtiyor.

Kaynak: Mepa News ve AP

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.