ABD'nin Ankara büyükelçisi adayı: Erdoğan baskıcı bir rejim uyguluyor

ABD'nin Ankara büyükelçisi adayı: Erdoğan baskıcı bir rejim uyguluyor

Türkiye'nin ikinci bir Rus savunma sistemini alabileceğinin sinyalini vermesi ABD Senatosu'nun Dış İlişkiler Komitesi toplantısında eleştiri konusu oldu.

Türkiye'nin daha önce Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alması ve ikinci bir Rus savunma sistemini alabileceğinin sinyalini vermesi ABD Senatosu'nun Dış İlişkiler Komitesi toplantısında eleştiri konusu oldu.

Biden'ın Ankara Büyükelçiliğine aday gösterdiği eski Arizona Cumhuriyetçi Senatörü Jeff Flake, Türkiye'nin gelecekte S-400 ve benzeri Rus silahlarını satın alması durumunda Washington'ın ek yaptırımlarına maruz kalacağını söyledi.

ABD'nin Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin onay oturumunda, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı büyükelçisi adayı Delaware Valisi Jack Markell, Avrupa Birliği büyükelçisi adayı Mark Gitenstein, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü büyükelçisi adayı Hensley McCain ve Ankara Büyükelçisi adayı eski Arizona Cumhuriyetçi Senatörü Jeff Flake de hazır bulundu.

Türkiye'nin uzun süredir NATO üyesi olduğunun altını çizen Flake, Washington'un Türkiye ile savunma sanayi ticaretini geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin ileriki dönemlerde Rus silahları satın alması durumunda şu anda yürürlükte olan CAATSA yaptırımlarına ek olarak, yeni yaptırımlarla karşılaşabileceğini belirten Flake, "ABD-Türkiye ilişkilerindeki zorluklara rağmen Türkiye, NATO'ya bağlı ve sürekli değişim içinde olan bir bölge için hem köprü hem de tampon görevi gören vazgeçilmez bir müttefiktir" dedi.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın halkına karşı baskıcı bir rejim uyguladığını" ifade eden Flake, "Erdoğan'ın baskıcı tutumu, demokrasiye, bir NATO müttefikine yakışmıyor." dedi.

Ankara'nın demokraside geriye gidişinden ötürü rahatsızlık duyduğunu belirten Flake, "İfade özgürlüğü ve toplanma özgürlüğü gibi konularda geriye gidiş rahatsızlık verici. Eğer atanırsam, NATO yükümlülüklerine, ulusal ve uluslararası insan haklarıyla ilgili taahhütlerine uyması için bastıracağım." dedi.

Kaynak: Euronews

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.