"ABD'nin Gazze'ye denizden yardım ulaştırma planı gerçekçi değil"

"ABD'nin Gazze'ye denizden yardım ulaştırma planı gerçekçi değil"

ABD'nin Gazze'ye insani yardım amacıyla bir liman kurma planı eleştirilere konu oldu.

ABD Başkanı Joe Biden dün yaptığı açıklamada Gazze Şeridi'ne insani yardım ulaştırılması amacıyla bir deniz koridoru açılacağını ve Gazze'de geçici bir liman inşa edileceğini belirtti.

Biden'ın açıkladığı plan yoğun eleştirilere sebep oldu.

"Yeni bir fikir değil"

Filistin Ulusal Girişimi Genel Sekreteri Mustafa Bergusi Cuma günü Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada Gazze'de bir liman inşa etme planının "yeni bir fikir olmadığını" söyledi.

Bergusi, "Bu çaba, dikkatleri Gazze'nin kuzeyinde 700 bin insanın açlıktan ölmesi ve İsrail'in bu insanlara yardım ulaştırılmasına izin vermemesi gibi asıl meselelerden başka yöne çekmeye yönelik bir çaba gibi görünüyor" dedi.

Gazze'nin Mısır sınırında bölgeye girmeyi bekleyen büyük miktarda yardım olduğunu söyleyen Bergusi, "uluslararası toplum bu ablukayı durdurması için İsrail'e baskı yapmak konusunda hiçbir şey yapmıyor" ifadelerini kullandı.

Al Jazeera'nin kıdemli siyasi analisti Marwan Bishara, Biden'ın açıklamasının Washington'un İsrail'e devam eden desteğinden bir sapma olduğunu kaydetti.

Bishara, "Bence bu açıklama Gazze'deki acılara son vermeye yönelik samimi bir girişimden ziyad tiyatral ve halkla ilişkiler amaçlı" şeklinde konuştu.

Hamad Bin Khalifa Üniversitesi'nde Orta Doğu çalışmaları alanında doçent olan Marc Owen Jones, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, Biden'ın konuşmasında dış politikaya, özellikle de Gazze'deki savaşa odaklanmasının, "İsrail'e olan desteğini teyit etme ve eleştirileri yatıştırma çalışması olduğunu" söyledi.

"Kara yardımlarının yerini tutmaz"

Birleşmiş Milletler'in Gazze'deki insani yardım ve yeniden yapılanma koordinatörü olan Sigrid Kaag, ABD'nin Gazze'ye yardım ulaştırılması için denizden erişim sağlama planlarını memnuniyetle karşılamasına rağmen eleştirilerde bulundu.

Kaag Perşembe günü BM Güvenlik Konseyi'ne verdiği brifingin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada "Aynı zamanda tekrar etmekten kendimi alamıyorum: Gava ve deniz yolu karanın yerini tutmaz ve kimse de bunun aksini söylemiyor." dedi.

UNRWA yetkililerinden Tamara Alrifai de konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Gazze Şeridi'ne yardım ulaştırmanın en kolay yolunun mevcut geçitleri, yani Kerem Ebu Salim ve Refah'ı kullanmak olduğunu" belirtti.

Alrifai Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada mevcut kara geçişlerinin deniz yolu ve havadan yardım girişimlerine kıyasla "daha hızlı, daha güvenli ve daha ekonomik" olduğunu vurguladı.

"Gerçekçi değil"

"Filistinliler için Tıbbi Yardım" adlı kuruluşun CEO'su Melanie Ward da yaptığı açıklamada deniz koridoru planının gerçekçi olmadığını söyledi.

Ward "Havadan yardım indirme, geçici limanlar ve benzerleri, yaklaşan kıtlığı engellemek ve Gazze'de yaşamı sürdürmek için gerçekçi ya da kalıcı çözümler değildir. ABD, İngiltere ve diğerlerinin, müttefikleri İsrail'in Gazze'ye kara geçişlerini derhal yeniden açmasını sağlamak için ağırlıklarını kullanmalarının zamanı çoktan geldi de geçiyor bile" dedi.

Ward sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sadece acil ve kalıcı bir ateşkes, İsrail'in Gazze halkına karşı beş aydır sürdürdüğü ayrım gözetmeyen bombardıman ve kuşatmanın ardından gerekli olan büyük insani müdahaleyi yapmamıza olanak sağlayacaktır."

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.