"ABD'nin Husileri terör listesinden çıkarması Yemen'de krizi derinleştirecek"

"ABD'nin Husileri terör listesinden çıkarması Yemen'de krizi derinleştirecek"

İtalyan gazeteci Barbara Bibbo, ABD'nin İran destekli Husileri (Ensarullah Hareketi) terör listesinden çıkarmasının, Yemen'de krizi derinleştireceğini savundu.

Ortadoğu üzerine uzun süredir devam ettiği çalışmalarıyla bilinen İtalyan gazeteci Barbara Bibbo, ABD'nin İran destekli Husileri (Ensarullah Hareketi) terör listesinden çıkarmasının, Yemen'de krizi derinleştireceğini savundu.

Middle East Eye'da yayınlanan analizinde Bibbo, kararın barış sürecini de karmaşıklaştıracağını, Husilerin masaya oturmasını zorlaştıracağını ifade etti.

Husilerin baskı görmemesi halinde barış sürecine ve görüşmelere kolay kolay dönmeyeceği belirtilen analizde, Husilerin sivil alanlara yönelik saldırılarına da devam ettiği vurgulandı.

"İnsan hakları ihlallerinden sorumlular"

Bibbo analizinde Husilerin de tıpkı Suudi Arabistan gibi insan hakları ihlallerinden sorumlu olduğunun altını çizerken, uluslararası toplumun bu ihlallere göz yumduğu düşüncesini paylaştı.

Husilerin eski memur ve yetkilileri tutuklayarak işkence ettiği, devlet kurumlarını işlevsiz hale getirdikleri, okullarda kendi ideolojilerini yaydıkları belirtilen analizde, açlığın da bir silah olarak kullanıldığı belirtildi.

Bibbo, Birleşmiş Milletler uzmanlarından Kamel Jendoubi'nin konuya dair bir çıkarımını paylaştı: "Yemen'de sivilleri kendileri açlıktan ölmüyor. Savaşın taraflarında açlıktan öldürülüyorlar."

"Karar İran'ı sevindirdi"

Yazıda Husilerin terör listesine alınması kararının Suudi Arabistan'ı, çıkarılmasının ise İran'ı sevindirdiği ifade edildi.

Yemen'de krizin çözümü için İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin uzaklaştırılması ve Yemenlilerin kendileri arasında görüşmeler yapması gerektiği vurgulandı.

2018 yılındaki Stockholm anlaşmasından bu yana görüşmelerin tıkandığı kaydedilen analizde, ABD'nin son dönemde Husilere ilişkin kararlarının siyasi krizi daha da derinleştireceği dile getirildi.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.