ABD'nin iki seçeneği kaldı: Ya gücünü artır ya da Taliban'a göz yum

ABD'nin iki seçeneği kaldı: Ya gücünü artır ya da Taliban'a göz yum

Kunduz'da yaşanan savaş ABD için iki seçeneği ortaya çıkardı; ya işgal güçlerini artıracak yada Taliban'ın ilerleyişine göz yummak zorunda kalacak.

3 Kasım gecesi ABD ve Afganistan özel kuvvetlerinin içinde olduğu bir helikopter, Afganistan'ın Kunduz eteklerinde bir köye iniş yaptı. Amaçları Taliban liderlerine operasyon düzenlemekti ancak tuzağa düşürülmüşlerdi.

Birkaç saat sürecek çatışma patlak verdi. Çatışma bittiğinde 2 ABD ve 3 Kabil hükümeti askeri öldürülmüş ve 9'u yaralanmıştı. Çatışmalar sırasında evleri vurulan 30 sivil, enkaz altında kalarak hayatını kaybetti.


Kabil hükümeti ve koalisyon yetkililerine göre, Afganistan'da 34 vilayetin 6'sı tamamen Taliban kontrolüne geçebilir.

Yaşanan bu olay sonrası, ABD'nin Afganistan'daki varlığı ve ülkenin geleceği daha fazla tartışma konusu olmaya başladı. 

ABD'nin ateş gücünün önemi

ABD tarafından eğitilmiş Afgan komandolar ve ABD Özel Kuvvetler askerleri, Taliban'ın Kunduz gibi büyük şehirleri ele geçirmesini önlemek için çok çabalıyor. Ülkenin büyük bir bölümünde tekrar hakimiyet kurmayı başaran Taliban'ın eyalet başkentleri üzerindeki baskısı da artıyor. 

Kabil hükümeti yetkililerine göre, Afganistan'ın 34 eyaletinin 6'sı tamamen Taliban kontrolüne girebilir.


Kabil hükümetine bağlı birlikler Kunduz'da

Koalisyon yetkilileri, ABD'nin ek ateş gücü ve hava saldırıları olmasa kuşatma altındaki eyalet başkentlerinin düşeceğini ifade ediyor. 

Sonuç olarak ABD’nin yüzleşmesi beklenen 2 seçenek bulunuyor; ya Afganistan'a daha fazla birlik gönderecek ve hava saldırılarını arttıracak ya da Taliban'ın gelecek yıl içinde birkaç Afgan vilayetini tamamen ele geçirmesine göz yumacak.

"Taliban kapıya dayandı"

Ekim ayının başında iki Amerikan Özel Kuvvetleri ekibi, Kunduz'da Kabil hükümeti güçlerinin kontrolünde bulunan bir binayı devralmak için yola çıktı. Binaya geldiklerinde kimse yoktu. Bir Amerikan askerinin açıklamasına göre, Afgan bölge komutanı beyaz tahta üzerinde onlar için İngilizce bir mesaj bırakmıştı. Mesajda şu yazıyordu: "Taliban kapıya dayanmıştı, gitmek zorundaydık."


Kunduz vilayetindeki Çardara köyüne bakan bir kontrol noktasında Kabil hükümetine bağlı askerler

ABD Savunma Bakanlığı, Kabil hükümeti güçlerine eğitim ve danışmanlık hizmeti vermek için Afganistan'da bulunduklarını savunuyor.  Ancak koalisyon sözcüsü Tuğgeneral Charles Cleveland, "ABD güçlerinin savaş durumlarında olduğu zamanlar da var" diyor.

Taliban'ın kazanımları Afganistan'da hükümet kontrolünü çökerttiğini gösteriyor. Bundan dolayı ABD, ülkedeki askerlerini çekerek mevzilerini Kabil hükümeti güçlerine bırakırken oldukça zorlandı. 

Yılın ilk 8 ayında en az 5500 can kaybı

Hükümet rakamlarına göre, Afgan ordusunda yer alan 5500'den fazla asker, yılın ilk sekiz ayında Taliban ile yaşanan çatışmalar sonucu hayatını kaybetti. ABD'li ve Afgan yetkililer, Taliban'ın kayıplarının daha da yüksek olduğunu ileri sürüyorlar. 

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Kabil'deki son güvenlik konferansında güçlerinin düzensizliğinden yakınıyordu. Gani konferansta, "Disiplini istiyorum. Şikayetlerin ele alınmasını istiyorum" ifadesini kullandı.


Gani'nin bir sözcüsü Taliban'ın büyük Afgan şehirleri üzerindeki baskıyı artırdığını kabul etti ancak koalisyon güçlerinin desteğini alan Afgan birliklerinin Taliban'ın daha büyük amaçlarının önüne geçmeyi başardığını söyledi.

Sandalet ve Kalaşnikof'larla geliyorlar

Afgan yetkililer, polis ve askerleri Taliban'la savaşmaya teşvik etmek için uğraşıyorlar.

Şehir sakinleri, Kunduz'a saldırmak için sandalet ve Kalaşnikof silahıyla gelen Taliban savaşçılarının, cılız bir direnişle karşılaştığını ifade etti. Şehir sakinlerine göre, Kabil hükümeti askerleri kontrol noktalarını terk etti ve polis karakolları çatışmasız el değiştirdi. Öğleden sonra savaşçılar, Kunduz'un ana meydanındaydı ve ıssız şehir sokaklarında birbirlerinin fotoğraflarını çekiyorlardı.

Amerikan ateş gücü, Taliban savaşçılarının Kunduz'dan çekilmesinin sağlanması için oldukça önemliydi. ABD insansız hava araçları ve saldırı helikopterleri ile Taliban savaşçılarına karşı operasyon başlatıldı. Pentagon 200 Taliban savaşçısının öldürüldüğünü ve Afgan güçlerinin Kunduz'da hakimiyeti sağladığını açıkladı.

Afgan hükümet sözcüsü, Kabil hükümetinin bir stratejisi olmadığı yönündeki suçlamaları reddediyor. 

Afganistan'ın geleceğini ABD'nin önündeki iki seçenek belirleyecek.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.