ABD'nin iki yüzü: Kimyasal silahlar Suudi ordusuna veriliyor

ABD'nin iki yüzü: Kimyasal silahlar Suudi ordusuna veriliyor

Suudi Arabistan Yemen'deki savaşında ABD yapımı beyaz fosfor bombaları kullandı.

ABD, Rusya'nın yayılmacı stratejisine karşı bir mesaj vermek ve kimyasal silahların normalleşerek İsrail'in güvenliğini tehdit etmesinin önüne geçmek amacıyla Suriye topraklarında hava saldırıları düzenlemişti. Saldırı öncesi Suriye rejimi ve Ruslar tarafından üslerin boşatılması, olayın 'tiyatral' bulunmasına neden oldu.

Öte yandan ABD'nin kimyasal silah kullanımını bahane ederek, Suriye rejimine karşı hava saldırıları düzenlemesi akıllara Amerikan yönetiminin Suudi Arabistan'a yaptığı kimyasal silah satışını getirdi.

Sosyal medyada çıkan fotoğraf ve videolara göre Suudi Arabistan'ın Yemen'de ABD kaynaklı beyaz fosforlu bombalar kullanmış olabileceği görünüyor. İnsan hakları savunucuları yüksek derecede yanıcı olan bu maddenin siviller üzerinde kullanılmış olabileceğinden endişe ediyorlar. 

Beyaz fosfor ABD mevzuatı altında yalnızca askeri birliklere işaret verebilmek ve duman oluşturabilmek şartıyla diğer ülkelere satılmıştı. Beyaz fosforlu mühimmat patladığı zaman otomatik olarak alev alıyor ve havada kalın bir beyaz duman tabakası oluşuyor. Askerler veya siviller üzerinde kullanıldığı zaman kemikleri yakarak ölümlere veya sakatlıklara yol açabiliyor.

Suudilerin mühimmatları nasıl kullandıkları tam olarak belli değil ancak Yemen'de 2015'ten beri Husilere karşı yürütülen operasyonlar kapsamında Suudi hükümetinin sivil bölgelerde bombalamalar gerçekleştirdiği biliniyor.

1-044.jpg

Suudi topçularının kullandığı ABD yapımı fosfor bombası, 9 Eylül 2016

ABD yetkilileri Suudilere beyaz fosfor desteğini sağladıklarını açıklasalar da bunun ne kadar olduğunu ve ne zaman olduğu hakkında bilgi vermediler. Sosyal medyada ortaya çıkan bir fotoğrafta çatışma alanında beyaz fosfor dumanı görünüyor. ABD'li bir yetkili mühimmatın görünürde Amerikan kaynaklı olduğunu söyledi. 

İnsan hakları örgütlerinin Suudi Arabistan'ın saldırılarını siviller üzerine gerçekleştirdiğini belgelemesinin ardından, 2016 yılının Mayıs ayında Obama yönetimi yaklaşık 400 misket bombasının Suudilere satıldığını duyurmuştu. 

Güvenlik Yardımı İzleme kuruluşuna göre Obama yönetimi 2009'da göreve geldiği günden 2016 Mayıs ayına kadar Suudi Arabistan ile 42 farklı silah satışı anlaşması yaparak 115 milyar dolarlık bir gelir elde etti. Donald Trump'ın başkanlık koltuğuna oturmasının ardından da geniş çaplı silah anlaşmaları yapıldı. 

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.