ABD'nin isim benzerliği sebebiyle kaçırıp işkence ettiği Halid el Mısri'nin hikayesi

ABD'nin isim benzerliği sebebiyle kaçırıp işkence ettiği Halid el Mısri'nin hikayesi

Makedonya istihbaratının alıkoyup CIA'e teslim ettiği ve çeşitli işkencenlerden geçen Halid el Mısri, sorumluların cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmasını istiyor.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatının (CIA), bundan 20 yıl önce suçsuz yere kaçırıp işkence ettiği Halid el Mısri, maruz kaldığı işkencelerin ardından ortaya çıkan hastalıklarıyla boğuşuyor.

CIA tarafından alıkonulma hikayesi

CIA'in talimatıyla Makedonya istihbarat teşkilatı, Makedonya'ya doğru otobüsle yolculuk yapan Alman vatandaşı Halid el Mısri'yi 2003 yılında alıkoydu ve Skopje'de bir otel odasında 23 gün bekletti.

El Mısri, alıkonulmasının ardından havalimanına götürüldü ve bir grup Amerikalıya teslim edildi. CIA yetkilileri, onu uçağa bindirmeden önce Mısri'nin gözlerini bağladı, çırılçıplak soydu ve işkence uyguladı.

Uçağa bindirilen Halid el Mısri daha sonra işkencelerle ün salan Afganistan'daki CIA gözaltı merkezlerine götürülecekti. Burada çeşitli eşyalarla kendisine tecavüz edilen Halid el Mısri, kendisine yapılan işkenceleri protesto etmek için açlık grevine başladı. Ancak CIA yetkilileri, açlık grevinde olan El Mısri'yi zor kullanarak hortumla besledi.

Kısa bir süre sonra CIA'in Mısri'yi aynı isme sahip başka bir kişi zannederek alıkoyduğu, onu üst düzey bir El Kaide üyesi olduğu iddiasıyla gözaltına aldığı ortaya çıktı.

Mısri, Afganistan'a götürülüp CIA'in gözaltı merkezlerinde çeşitli işkencelerden geçtikten 3 aylık bir süre sonra bir gece yarısı Arnavutluk'taki bir ormana terk edildi.

"İşkenceler sinir sistemine zarar verdi"

60 yaşındaki Halid el Mısri'nin CIA tarafından gördüğü işkenceler, yalnızca işkence anlarında çektiği acılarla sınırlı kalmadı. Mısri bir süre sonra çeşitli hastalıklarla da karşı karşıya kaldı.

Mısri'ye gördüğü işkencelerden bir süre sonra; sinir sisteminde karıncalanma, yanma, batmaya neden olan, felce ve organ yetmezliklerine yol açabilen polinöropati hastalığı teşhisi kondu.

Hastalık şu an Mısri'nin bacaklarına vurmuş durumda ve Mısri dinlenmeden 100 metreden fazla yürüyemiyor. Hastalığı sebebiyle kamyon şoförlüğü mesleğini de bırakmaya mecbur kalan Mısri, vaktinin çoğunu yatakta geçirmek durumunda kalıyor.

Mısri'nin haricinde CIA ve Amerikan yetkililerince alıkonulan birçok ismin, gördükleri işkenceler sebebiyle sinir hastalıkları dahil birçok hastalıktan muzdarip olduğu biliniyor.

masri1.jpg

"Onca işkenceye rağmen CIA cezasız kaldı, Almanya da suç ortağı"

Halid el Mısri salıverilmesinin ardından, yaşadığı işkence süreci dünyada ses getirdi. Ancak davası kapatıldı, bir kenara atıldı ve hafızalardan silindi.

Amerikalılar serbest kaldıktan sonra herhangi birine, özellikle medyaya veya yetkili birilerine konuşmaması için Mısri'ye baskı uyguladı. Fakat Mısri, bu tehditleri gözardı ederek konuyu avukatlara taşıdı. Olay Münih Savcılığı'na kadar intikal etti. 3 yıl sonra Savcılık, Mısri'nin kaçırılmasından şüphelenilen CIA çalışanları hakkında tutuklama emri çıkardı. Bu talimatlar Mısri ve çevresindekileri tatmin etti, ancak kısa bir süreliğine.

Zira tutuklama emirleri hiçbir zaman yerine getirilmedi. Alman hükümeti de olayla ilgilenmekten büyük ölçüde kaçındı.

CIA ve ona bağlı yetkililerinin yanı sıra, suç ortağı olan Makedonya ve Almanya da cezasız kalmaya devam ediyor. Şimdiye dek yalnızca Makedonya olaya dair resmi olarak özür dilemiş durumda.

Mısri ise işkencelerden sonra ortaya çıkan hastalıklarından muzdarip bir şekilde hayatını sürdürme mücadelesi veriyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.