ABD'nin İslam dünyasıyla savaşında 50 milyon kişi yerinden oldu

ABD'nin İslam dünyasıyla savaşında 50 milyon kişi yerinden oldu

ABD ve Batılı müttefiklerinin, 11 Eylül'ün ardından İslam coğrafyasında başlattığı askeri harekatlar neticesinde milyonlarca kişinin evlerinden olduğu ifade edildi.

ABD ve Batılı müttefiklerinin, 11 Eylül'ün ardından İslam coğrafyasında başlattığı askeri harekatlar neticesinde 37 milyon kişinin evlerinden olduğu ifade edildi.

Brown University tarafından hazırlanan Costs of War (Savaşın Bedelleri) başlıklı raporda, ABD'nin 11 Eylül 2001 sonrası İslam coğrafyalarında başlattığı savaşların sonuçları ele alındı.

Çalışmada en az 37 milyon kişinin, ABD ve Batı tarafından başlatılan savaşlarda evlerinden ayrılmak zorunda kaldığı, bu sayının 48 ile 59 milyona kadar çıkabileceği vurgulandı. Raporda Afganistan, Irak, Pakistan, Yemen, Somali, Filipinler, Libya ve Suriye'deki savaşlar esas alındı.

Rapora, ABD ve Batılı müttefiklerinin daha kısıtlı katılım gösterdiği savaşların yaşandığı Burkina Faso, Kamerun, Orta Afrika, Çad, Kongo, Mali ve Nijer gibi ülkeler dahil edilmedi.

Çalışmada yer alan American University profesörlerinden David Vine, yerlerinden edilen sivillerin, savaşlarda ölen ve yaralananlara dair istatistiklerin yanında en önemli savaş zararları arasında olduğunu vurguladı.

Raporda, ABD savaşlara müdahil olduktan sonra mülteci durumuna düşen sivillerin sayısı şu şekilde aktarıldı:

- Afganistan: 5.3 milyon

- Pakistan: 3.7 milyon

- Yemen: 4.4 milyon

- Somali: 4.2 milyon

- Filipinler: 1.7 milyon

- Irak: 9.2 milyon

- Libya: 1.2 milyon

- Suriye: 7.1 milyon

ABD'nin İslam coğrafyasındaki savaşı

ABD, İslam dünyasında 2001 yılındaki 11 Eylül saldırıları öncesinde de dolaylı şekilde sürdürdüğü savaşı, 11 Eylül sonrası doğrudan bir savaşa çevirdi.

Bu süreçte ABD birçok ülkeye doğrudan müdahil oldu. Bunun yanı sıra Batılı müttefikleri ve yerel ortaklarıyla da birçok ülkede savaşlar gerçekleştirdi.

Söz konusu savaşlarda milyonlarca sivil öldürüldü ve yaralandı. Onlarca milyon sivil ise yerlerinden oldu.

ABD'nin işlediği savaş suçları ise gerçekçi bir şekilde yargılamaya tabi tutulmadı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.