ABD'nin Küba'daki elçiliğinde 'tuhaf olaylar' yaşanıyor

ABD'nin Küba'daki elçiliğinde 'tuhaf olaylar' yaşanıyor

Havana'daki elçilik binasındaki personelin yaşadığı sağlık sorunları oldukça dikkat çekici.

Amerika’nın Küba’yla iki yıl önce yeniden başlattığı diplomatik ilişkiler, Amerikalı yetkililerin deyimiyle bir dizi “tuhaf vakaya” sahne oldu. Olayda, Havana’da görev yapan bir grup Amerikalı diplomatın ciddi düzeyde işitme kaybı yaşadığı ve bunun da ses dalgası yayan gizli bir cihazdan kaynaklandığı belirtiliyor.

Olayla ilgili soruşturma hakkında bilgi sahibi yetkililere göre, 2016 sonbaharında bir dizi Amerikalı diplomat, nedeni bilinmeyen biçimde işitme kaybına uğramaya başladı. Bu diplomatların bazılarının, eski başkan Barack Obama’nın Küba açılımı kapsamında 2015’te yeniden açılan büyükelçiliğe yeni gelenler olduğu kaydedildi.

Bazı diplomatların durumunun çok ağırlaştığı ve Amerika’ya geri dönmek zorunda kaldıkları bilgisi de verildi. Aylar süren soruşturmanın ardından Amerikalı yetkililer, diplomatların insan kulağının duymayacağı bir düzeyde ve binanın içine ya da dışına yerleştirilen ileri düzeyde bir cihaza maruz kaldıkları sonucuna vardı. Cihazın kasıtlı bir saldırı için mi kullanıldığı yoksa başka bir maksadının mı olduğu henüz net değil.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, bu olaya Amerika’nın 23 Mayıs’ta Washington’daki Küba Büyükelçiliği’nde görev yapan iki Kübalı diplomatı sınır dışı ederek karşılık verdiğini açıkladı. Nauert, kaç Amerikalı diplomatın etkilendiğine dair detay vermezken, bu kişilerin işitme kaybı yaşadığını da doğrulamadı, sadece bir dizi fiziksel belirtiler gösterdiklerini belirtti.

Havana’dan yapılan açıklamada ise, Küba’nın, topraklarının akredite diplomatik yetkililer ya da ailelerine karşı herhangi bir eylem için kullanılmasına asla izin vermediği ve vermeyeceği vurgulandı.

Küba Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, gelişmeden 17 Şubat’ta haberdar oldukları ve Küba hükümetinin en üst kademesindekilerin talimatıyla kapsamlı, yüksek öncelikli ve acil bir soruşturma başlattıkları kaydedildi.

Açıklamada, iki Kübalı diplomatı sınır dışı etme kararı da haksız ve temelsiz olarak nitelendi.

Bakanlık, konuyla ilgili olarak bir uzman komisyonu oluşturduğunu ve Amerikan elçiliğiyle diplomatik konutlarının etrafında güvenlik önlemlerinin arttırıldığını bildirdi.

Açıklamada, Küba’nın “Amerikan vatandaşları dahil ziyaretçiler ve yabancı diplomatlar için güvenli bir mekan” olarak görüldüğünün de altı çizildi.

Amerikalı yetkililer Associated Press haber ajansına yaptıkları açıklamada, 5 civarında diplomatın, bazıları eşleriyle beraber, işitme kaybından etkilendiklerini ama etkilenenler arasında çocuğun olmadığını söylediler. Konu hakkında FBI ve Diplomatik Güvenlik Servisi tarafından da soruşturma yürütülüyor.

Yetkililer, soruşturmayı yürütenlerin olayın içerisinde, Küba’nın resmi komuta kademesinden habersiz, Rusya gibi üçüncü bir ülkenin olma ihtimalinin de araştırıldığını belirttiler.

Dışişleri Sözcüsü Nauert, soruşturmada olaylara henüz kesin bir izahat getirilemediğini ama Kübalı diplomatların sınır dışı edilmesinde görüldüğü gibi konuyu çok ciddiye aldıklarını kaydetti.

Nauert, “Bu olaylar nedeniyle Havana’daki bazı Amerikalı personelin görevlendirmelerinde kesinti yapılması gerektiği için, buna karşılık olarak, onların (Kübalı diplomatların) ayrılmasını istedik. Viyana Sözleşmesi’ne göre, Küba’nın diplomatları koruma tedbirleri alma yükümlülüğü bulunuyor” dedi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.